Alında Küçük Pütürler Neden Oluşur?

Hülya Çetin

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda alnımda özellikle ışıkta belli olan küçük küçük pütürler oluşmaya başladı. Kızarık değiller, çok iltihaplı da değiller ama dokunduğumda elime geliyorlar. Makyaj yaptığımda fondötenin altında daha da belirginleşiyor ve pürüzlü bir görüntü oluşturuyor. Sivilce gibi değil ama tam olarak da normal değil.

Temizliğime dikkat ediyorum, makyajımı silmeden yatmam. Yine de özellikle yaz aylarında artış fark ediyorum. Saçımın alnıma değdiği bölgelerde daha yoğun gibi. Acaba saç ürünleri mi yapıyor diye düşündüm. Bir de son dönemde daha yoğun nemlendiriciler kullanmaya başladım, ondan olabilir mi bilmiyorum.

Bazıları bunun kapalı komedon olduğunu söylüyor, bazıları fungal akne olabilir diyor. Hangisi olduğunu anlamak da zor. Yanlış ürün kullanıp daha da çoğaltmaktan korkuyorum açıkçası.

Alında oluşan küçük ve iltihapsız pütürlerin sebebi nedir ve nasıl geçer?

Benim alnımdaki pütürler kapalı komedonmuş. Salisilik asit düzenli kullanınca zamanla azaldı. Ama sabır gerekiyor, bir anda geçmiyor. Ayrıca ağır nemlendiricileri bırakınca da azalma oldu.

Oyla 0
Saç kremi ve şekillendirici ürünler alnıma değdiğinde bende de pütür yapıyordu. Saçımı yıkadıktan sonra alnımı tekrar temizlemeye başladım, fark etti. Küçük detaylar etkili olabiliyor.

Oyla 0
Ben fungal akne sandım ama dermatolog normal komedon dedi. O yüzden kendi kendine teşhis koymak zor. Eğer artıyorsa bir uzmana göstermek iyi olabilir.

Oyla 0
Nemlendirici fazla ağır gelmiş olabilir. Ben daha hafif, jel formuna geçince alnım rahatladı. Cilt tipine uygun ürün seçimi çok önemli.

Oyla 0
Geri
Üst Alt