Dermatologlar Saç Dökülmesi İçin Hangi İlaçları Yazıyor?

Yaşar Çelik

Kayıtlı Üye
Geçen ay saçlarımda ciddi seyrelme fark ettim, özellikle tepe bölgesinde. Aynada her sabah daha fazla deri görünüyordu. İnternetten değil, bu kez ciddiye alıp cildiyeye gittim. Doktor saç dökülmesini türüne göre ayırdı: androjenik alopesi dedi.

Kan tahlili istedi, demir ve D vitamini değerlerime baktı. Sonuçta bana topikal minoksidil, oral finasterid ve bir de biotin takviyesi verdi. Ayrıca “stresten uzak dur, protein ağırlıklı beslen” diye uyardı.

Daha önce hiçbir doktor bu kadar detaylı anlatmamıştı. Ama aklımda hep şu kaldı: herkes aynı ilaçları mı alıyor? Çünkü internette hep aynı iki isim dönüyor.

Gerçekten dermatologlar genelde aynı ilaçları mı veriyor, yoksa kişiye göre değişiyor mu?

Evet, genelde temel ikili minoksidil ve finasterid. Çünkü FDA onaylı tek ilaçlar bunlar. Ama doz ve kullanım sıklığı kişiye göre değişiyor. Doktorun takip etmesi şart.

Benimki dökülme tipi farklıydı, stres kaynaklıymış. O yüzden bana sadece minoksidil verdi, finasterid gerekmedi. Herkeste sebep aynı değil.

Bazı doktorlar kadın tipi dökülmeye benzer karışık durumlarda losyon ve serum öneriyor. Ben dermaroller ile birlikte kullandım, etki arttı.

Ben üç farklı doktora gittim, hepsi farklı kombinasyon önerdi. Demek ki cilt tipi, yaş, genetik hepsi önemli. Kopya reçeteyle değil, muayene ile hareket etmek lazım.

Geri
Üst Alt