Doğal Saç Maskesi Ne Sıklıkta Uygulanmalı, Fazlası Zararlı mı?

Hilal Özveri

Kayıtlı Üye
Saç bakımı konusunda ne kadar araştırma yapsam da hâlâ dengeyi bulamıyorum. Doğal maskeler saçımın yumuşamasını sağlıyor ama bazen fazla yaptığımda sanki etkisi tersine dönüyor. Birkaç gün boyunca ağırlaşmış, sönük bir saçla uğraşıyorum. “Doğal olan zarar vermez” diyorlar ama emin değilim. Her şeyin fazlası zarar değil mi sonuçta?

Özellikle zeytinyağı, bal, yumurta gibi malzemeleri sık kullanmak doğru mu bilmiyorum. Bazı tariflerde haftada iki öneriliyor, bazıları ayda bir diyor. Saçımın ihtiyacını anlamak kolay değil; bazen kupkuru oluyor, bazen de yağlanıyor. Sanırım ölçüyü tutturamadım.

Gerçekten doğru sıklık ne olmalı? Fazla yapılan doğal maskeler saçı yorabilir mi, yoksa tamamen saç tipine göre mi değişir? Tecrübeli olanların fikirlerine çok ihtiyacım var, çünkü bu konuda kararsız kaldım.

Çözüm
Doğal bile olsa maskelerin etkisi birikiyor. Özellikle yağ bazlı karışımlar fazla yapılınca saçı nefessiz bırakıyor. En iyi yöntem dönüşümlü bakım: bir hafta nem, diğer hafta protein maskesi. Bu şekilde saç yorulmadan güçleniyor.
Maskeyi ne kadar sık yapacağın saç tipine bağlı. Eğer saçın kuruysa haftada bir yeterli. Fazla yaparsan saçın doğal yağ dengesini bozarsın. Ben kuru uçlara bakım yaparken dipleri tamamen koruyorum, böylece ağırlaşma olmuyor. Düzen oturunca saç dengeleniyor.

Benim saçım ince telli, haftada bir bile bazen fazla geliyor. Ayda iki maske yeterli oluyor. Fazla bakım yaptığında saçın gözenekleri tıkanıyor, ürünler emilmiyor. Düzenli ama ölçülü olmak en iyisi.

Doğal bile olsa maskelerin etkisi birikiyor. Özellikle yağ bazlı karışımlar fazla yapılınca saçı nefessiz bırakıyor. En iyi yöntem dönüşümlü bakım: bir hafta nem, diğer hafta protein maskesi. Bu şekilde saç yorulmadan güçleniyor.

Çözüm
Ben haftada bir maske yapıyorum ama uygulama süresini kısalttım. Eskiden 1 saat bekletiyordum, şimdi 20 dakika yeterli oluyor. Süreyi kısaltınca saç daha canlı ve hafif kaldı. Fazla bekletmek de fazla yapmak kadar yorucu.

Bazı malzemeler sık kullanılınca ters etki yapıyor. Mesela bal fazla olursa saçı yapıştırıyor, yağlar fazla olursa kırılganlık artıyor. Küçük ölçülerle başla, saçının nasıl tepki verdiğini gözlemle. Böylece kendi rutini kendin belirlersin.

Geri
Üst Alt