Egzama Tedavisinde En Hızlı Etki Eden Yöntem Hangisi?

Gülçin Tunç

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 3 yıldır dönem dönem tekrarlayan egzama problemim var. Özellikle soğuk havalarda ve stresli zamanlarda ellerimde, dirseklerimde ve boynumda kaşıntılı, kızarık ve pul pul dökülen bölgeler oluşuyor. Dermatoloğum kortizonlu kremler verdiğinde kısa sürede geçiyor ama kremi bırakınca birkaç hafta içinde tekrar çıkıyor.

Araştırdığım kadarıyla egzamanın tamamen yok edilemediğini, sadece kontrol altına alınabildiğini öğrendim. Nemlendiriciler, doğal yağlar, anti-alerjik beslenme gibi yöntemleri denedim. Hatta probiyotik takviyesi bile kullandım. Bazı günler tamamen kayboluyor, bazen de küçük bir tetikleyici ile yeniden başlıyor. En can sıkıcı kısmı ise kaşındıkça derinin tahriş olup çatlaması ve acı vermesi.

Krem ve losyonlar dışında fototerapi (ışık tedavisi) gibi yöntemleri de duydum ama etkisi hakkında çok bilgi sahibi değilim. Kimisi bu tedavilerin uzun süreli rahatlama sağladığını söylüyor, kimisi de sadece geçici çözüm olduğunu belirtiyor.

Peki sizin deneyiminize göre egzama için en hızlı ve kalıcı rahatlama sağlayan yöntem hangisi oldu?

Benim egzama problemim çocukluktan beri var. Kortizonlu kremlerle kısa sürede iyileşiyor ama uzun vadede çözüm olmadığını fark ettim. Geçen yıl fototerapiye başladım, haftada 3 gün uygulandı. Yaklaşık 2 ayda cildim tamamen toparlandı. Şu an yılda bir kür yaparak kontrol altında tutuyorum.

Oyla 0
Bende en iyi sonuç nem dengesini sürekli korumakla oldu. Duştan sonra mutlaka yoğun nemlendirici sürüyorum, deterjan ve sabunlardan uzak duruyorum. Kortizon kremi sadece alevlenme dönemlerinde kullanıyorum. Bu şekilde tekrarlama sıklığı ciddi şekilde azaldı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt