Erkek Tipi Saç Dökülmesi İçin En İyi Şampuan Hangisi?

Orkun Aydın

Kayıtlı Üye
Aynada saçımı düzeltirken fark etmeden parmaklarımın hep aynı yerlere gittiğini fark ettim. Şakaklar, alın çizgisi, tepe… Eskiden dikkat etmediğim yerler artık gözüme batıyor. Duşta elime gelen saç sayısı arttıkça “herkeste olur” demek de zorlaşmaya başladı. Büyük ihtimalle klasik erkek tipi dökülme sürecine girmiş durumdayım.

Bu noktada ilk değiştirdiğim şey kullandığım şampuanlar oldu. Marketten aldığım sıradan erkek şampuanlarını bıraktım, dökülmeye karşı yazanlara yöneldim. Kafeinli, biotinli, bitkisel derken denedikçe kafam daha çok karıştı. Tuzsuz şampuan kullananlar var, “saç derisi rahatlıyor” diyenler var ama ben net bir sonuç göremedim. Bazı günler dökülme azalmış gibi oluyor, bazı günler daha da artıyor.

Şampuanın tek başına çözüm olmadığını biliyorum ama yanlış ürünün durumu daha kötüleştirdiğini de hissediyorum. En azından saç derisini yormayan, dökülmeyi hızlandırmayan bir şey kullanmak istiyorum. Forumlarda okudukça herkesin başka bir şeyden memnun olduğunu görüyorum ve bu da karar vermeyi zorlaştırıyor.

Erkek tipi dökülme yaşayan biri olarak hangi saç temizleyici ürünleri sizde daha belirgin fark yarattı?

Benim deneyimimde “en iyi şampuan” diye tek bir şey yok, ama saç derisini sakinleştiren şampuan çok şey değiştiriyor. Ben bir ara sürekli mentollü/sert şampuan kullandım, saç derim kuruyup daha çok dökülüyormuş gibi görünüyordu. Dermatoloğun önerisiyle daha yumuşak içerikli, sülfatı düşük bir şampuana geçtim. Dökülmeyi tamamen kesmedi ama saç derisi kaşınması bitti, yağlanma da daha kontrol altına girdi. Bence önce saç derisini düzene sokmak gerekiyor.

Kafeinli şampuanlar bende işe yaradı demeyeyim de “dökülme hissini” azalttı. Duşta avuç avuç saç gelmesi biraz azaldı. Ama asıl farkı ben düzenli kullanımda gördüm, 1 hafta kullanıp bırakınca zaten hiçbir şey anlaşılmıyor. Bir de şampuanı sürüp hemen durulamak yerine 2-3 dakika bekletince daha iyi oluyor gibi. Tabii genetik dökülmede esas çözüm başka ama şampuan destek gibi düşünülmeli.

Ben tuzsuz şampuan olayına biraz şüpheyle bakıyordum. Sonra fark ettim ki mesele “tuz var-yok”tan çok, genel formül. Tuzsuz diye aldığım bazı şampuanlar saçımı saman gibi yaptı, bazıları ise baya rahatlatıp elektriklenmeyi azalttı. Erkek tipi dökülmede ben daha çok saç derisine uygun pH ve tahriş etmeyen içerik ararım. Bir de dökülme varsa saçını çok sıcak suyla yıkama, o gerçekten artırıyor.

Şampuanla dökülme durmadı ama yanlış ürünle dökülme artabiliyor, buna katılıyorum. Ben spor yapıyorum, terleyince her gün yıkamak zorunda kalıyorum. Günlük kullanıma uygun, hafif temizleyen bir şampuana geçince saç daha az yıprandı. Haftada 2 kez de ketokonazol içeren medikal şampuan kullandım (kepek/yağ için), yağlanmayı bayağı dengeledi. Dökülme tamamen bitmedi ama saç derisinin “nefes alması” iyi geldi.

Bence önce dökülmenin tipi netleşmeli. Erkek tipi dökülme diyorsan genetik taraf ağır basıyor, şampuan sadece yardımcı olur. Ben önce kan değerlerine baktırdım (demir, D vitamini vs.), eksikler çıkınca takviye aldım ve dökülme ciddi azaldı. Şampuan olarak da çok “parfümlü, sert” ürünleri bıraktım. Daha az kimyasal kokan, saç derisini yakmayan bir şeyle devam ediyorum. Hem bütçeyi yakmıyor hem de saç derisi daha sakin kalıyor.

Geri
Üst Alt