Fön ve Maşa Saç Kırılmasını Ne Kadar Artırıyor?

Yaren Cantürk

Kayıtlı Üye
Isı kullanımıyla ilgili kafam çok karışık. Çünkü bir yandan saçımı şekillendirmeden dışarı çıkmak istemiyorum, bir yandan da kırıkların en büyük sebebinin fön ve maşa olduğunu sürekli duyuyorum. Ben her gün değil ama haftada birkaç kez mutlaka fön çekiyorum, bazen de özel günlerde maşa yapıyorum. “Bu kadar az kullanım gerçekten bu kadar zarar verir mi?” diye sorgulamaya başladım.

Son zamanlarda saç uçlarımda kırıkların arttığını fark edince ister istemez kullandığım ısıyı suçladım. Ama çevremde her gün fön çekip saçları gayet iyi görünen insanlar da var. O yüzden sorun sadece ısı mı, yoksa kullandığım ürünler, saç tipim ve bakım alışkanlıklarım mı birleşince bu hale geliyor, emin olamıyorum. Isı koruyucu kullanıyorum ama doğru ürünü mü kullanıyorum, yeterli mi, o da ayrı bir soru işareti.

Bazen “tamamen bırakmalıyım” diyorum, bazen de “abartılıyor mu?” diye düşünüyorum. Çünkü saçımı ıslak bırakınca da kabarıyor, kırılıyor gibi geliyor. Yani her yol bir şekilde zarar veriyormuş hissi var. Isıdan tamamen vazgeçmeden saç kırılmasını azaltmak mümkün mü, yoksa bu ikisi kaçınılmaz mı gerçekten anlamak istiyorum.

Fön ve maşa kullanımı saç kırılmasını ne kadar artırıyor, doğru kullanımla bu zarar gerçekten azaltılabilir mi?

Ben eskiden her gün fön çekiyordum ve kırıklarım inanılmaz artmıştı. Isıyı tamamen bıraktığımda farkı net gördüm. Saçım daha sağlıklı uzamaya başladı. Arada fön çekiyorum ama günlük kullanım gerçekten saç telini çok zayıflatıyor, bunu deneyimleyerek öğrendim.

Oyla 0
Bence sorun sadece fön değil, nasıl yapıldığı. Ben yüksek ısıyla ve ıslak saça fön çekiyormuşum, bunu fark edince alışkanlıklarımı değiştirdim. Isıyı düşürdüm, saç tamamen kuruyunca şekillendirdim. Kırıklar hâlâ var ama eskisi kadar değil.

Oyla 0
Kuaförüm bana “ısıyı tamamen bırakmak şart değil ama kontrol altına almak şart” demişti. Isı koruyucu kullanmak, haftada 1–2’den fazla maşa yapmamak ve uçlara bakım uygulamak kırıkları ciddi anlamda azalttı. Ben bu şekilde dengeyi kurabildim.

Oyla 0
Saç tipine göre değişiyor bence. Benim saçım ince telli, maşa bende çok daha fazla zarar veriyor. Kalın telli arkadaşım neredeyse her gün şekillendiriyor ama onun saçında aynı etki yok. Herkes kendine göre ayarlamalı.

Oyla 0
Isıyı bırakamayanlardanım ama şunu fark ettim: Isıdan sonra bakım yapmazsam saçım resmen çöküyor. Maşa sonrası serum, düzenli maske ve uçları ihmal etmemek kırıkları tamamen bitirmedi ama kontrol altına aldı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt