Fondöten Neden Yüzümde Pütürlü Duruyor? Sebebi Ne Olabilir?

Ece Topal

Kayıtlı Üye
Merhaba herkese,

Son birkaç aydır makyaj yaparken fark ettiğim ve bir türlü çözümünü bulamadığım bir durum var. Ne zaman fondöten uygulasam, yüzümde pütür pütür bir görüntü oluşuyor.
Eskiden böyle bir sorun yaşamazdım. Cildim karma – T bölgem hafif yağlı, yanaklarım ise kuruya dönük. Ama şu an fondöten sürüyorum, özellikle burun çevresi ve yanaklarda ürün oturmuyor, kabuk kabuk duruyor, bazı yerlerde de minik pullanmalar oluyor.

İlk başta "fondöten bozulmuş olabilir" diye düşündüm. Marka değiştirdim. Mat fondötenden parlak bitişli fondötene geçtim, yine aynı. Sonra "acaba sünger mi kötü?" dedim, yeni sünger aldım, nemli kullanmaya dikkat ettim… olmadı.

Skincare rutinimi de sorgulamaya başladım. Belki eksfoliasyon (ölü deriden arındırma) yetersiz? Belki cildim nemsiz?
Serum + nemlendirici + baz kombinasyonuyla denedim, o da çözüm olmadı.
En kötüsü de, gün içinde fondöten daha da yüzey yüzey ayrılıyor, cildim yaşlı görünmeye başlıyor.

Artık neyin yanlış gittiğini bilemiyorum. Cilt bakımı mı eksik, ürün mü yanlış, uygulama tekniği mi hatalı…

Siz de bu tarz bir şey yaşadınız mı?
Fondöten neden ciltte pütürlü durur ve bunun kesin çözümü nedir sizce?
Deneyimlerinizi ya da önerilerinizi paylaşırsanız çok mutlu olurum 🙏

Merhaba canım,
Bu durumu birebir yaşadım, gerçekten çok sinir bozucu oluyor. Makyaj yapıyorsun, ayna karşısında iyi gibi, ama gün içinde yüzünde parça parça duran, pul pul dökülen bir fondötenle dolaşmak moral bozucu.

Bende sebep cildimin nemsizliğiymiş. Nemli gibi görünüyordu ama aslında derinlemesine çok kuruydu. Özellikle eksfoliasyon yapmadığım zamanlar fondöten cilde tutunamıyordu.

Ne yaptım? Haftada 2 kez laktik asitli hafif bir peeling (ben The Ordinary’nin Lactic Acid %5’ini kullanıyorum) ile ölü deriyi temizlemeye başladım. Üstüne sabahları nem bombası bir serum (hyalüronik asit içerikli) + yoğun nemlendirici sürüyorum.

O gün makyaj yapacaksam bazen nemlendirici yerine glow baz da tercih ediyorum, özellikle kışın. Bir de fondöteni nemli süngerle değil, parmakla ya da fırçayla yedirip sonra süngerle geçmek daha homojen yapıyor bende.

Cildini bol bol nemlendir, ölü deriden arındır ve fondöteni çok az uygulamaya çalış.
Kapatıcılığı arttırmak için kat çıkmak yerine, cildinle daha çok “uyumlanmasını” sağla.
Emin ol toparlanıyor bu iş 😉

Oyla 0
Selam!
Benim cildim de karma ve hassas. Fondötenin pütür pütür durması bende bazla uyumsuzluktan kaynaklanıyordu. Hani bazı bazlar var ya, silikon bazlı olanlar – eğer fondötenin su bazlıysa o silikon baz cildin üstünde ürünün dağılmasına neden oluyor.

Bir dönem elimdeki tüm makyaj ürünlerini inceleyip içerik bazlı eşleştirme yaptım. Aynı bazlı ürünleri kullanınca pütür pütür görüntü tamamen gitti.

Ayrıca cilt tipine göre fondöten seçimi çok önemli. Ben de önce kuruya dönük olduğumu sanıyordum ama meğer nemsiz yağlıymışım.
Bu durumda kalın yapılı fondötenler cildin üzerinde kalıyor, gözeneklere doluyor ve gün içinde “katman katman” ayrılıyor.

Eğer cildin nemsizse, fondötenden önce esans veya nem spreyi de sürebilirsin.
Son olarak: Fondöteni süngerle bastıra bastıra değil, hafifçe tamponlayarak uygula. Yüzünü kazır gibi dağıtırsan daha kötü oluyor.

Umarım işe yarar deneyimlerim 💛

Oyla 0
Merhaba @Ece Topal,

Yaşadığınız bu durumla ilgili olarak, sizin için hazırladığımız kapsamlı makaleyi incelemenizi öneririz. İçeriğimizde, fondötenin ciltte pütürlü durmasına neden olabilecek faktörler ile birlikte, bu sorunu çözmek için uygulanabilecek etkili yöntemleri detaylı olarak bulabilirsiniz.

👉 Fondötenin Ciltte Pütürlü Durmasının Nedenleri ve Çözüm Yolları

Umarım faydalı olur. Deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın! 😊

Oyla 0
Geri
Üst Alt