Saç Aksesuarı Alırken Kaliteyi Nasıl Anlarız, Ne Uzun Ömürlüdür?

Yudum Erdem

Kayıtlı Üye
Saç tokası, klips ya da bandı alırken genelde ilk baktığım şey renk ve tasarım olurdu. Ama son zamanlarda anladım ki, asıl fark görünmeyen yerde — malzemede. Ne kadar şık olursa olsun, birkaç hafta sonra kırılan tokalardan bıktım. Özellikle saç tellerim tokaya takılıp koptuğunda, o “klik” sesiyle içim gidiyor. Artık sadece estetik değil, dayanıklılık arıyorum.

Bazı markalar “premium” diye geçiyor ama 3 kullanımdan sonra yay kısmı gevşiyor. Ucuz olanlar ise ilk etapta sağlam gibi dursa da renk atıyor veya paslanıyor. Deneyimlerime göre plastik ve metal karışımı tokalar en sorunlusu; ya sert yüzey saç kırıyor ya da metal bölümler paslanıyor. Kumaş ve reçine bazlı ürünlerde ise daha iyi sonuç aldım ama hepsi aynı değil.

Gerçekten kaliteli bir aksesuarı elden anlamanın bir yolu var mı? Tokanın sağlamlığını, lastiğin ömrünü veya malzemenin saç dostu olup olmadığını nasıl anlıyorsunuz?

Çözüm
Kaliteli aksesuar saça zarar vermez. Benim kıstasım bu. Ucuz tokalarla saç uçlarım sürekli kopuyordu. Şimdi saten kaplı tokalar kullanıyorum, fark inanılmaz. Hem kayıyor hem kırmıyor. Ucuz al, iki kere al sözü burada çok doğru.
Kaliteyi genelde dikiş yerlerinden anlıyorum. Kumaş tokalarda dikiş pürüzsüzse ve iç lastik kalınsa uzun ömürlü oluyor. Reçine tokalarda ise yüzey pürüzsüz ve ağır hissediliyorsa kaliteli demektir. “Machete” ve “Kitsch” bu konuda çok başarılı.

Ben tokayı alırken esnekliğine bakıyorum. Çok sertse kolay kırılıyor, çok yumuşaksa hemen gevşiyor. Orta sertlikte olanlar en dayanıklısı. Özellikle silikon kaplamalı lastikler uzun süre formunu koruyor. Saçı çekmeden tutuyor.

Kaliteli aksesuar saça zarar vermez. Benim kıstasım bu. Ucuz tokalarla saç uçlarım sürekli kopuyordu. Şimdi saten kaplı tokalar kullanıyorum, fark inanılmaz. Hem kayıyor hem kırmıyor. Ucuz al, iki kere al sözü burada çok doğru.

Çözüm
Marka kadar bakım da önemli. Tokaları suyla temas ettirmemek, sıkıştırmadan saklamak ömrünü uzatıyor. Benim 3 senelik tokalarım var, hala sağlam. Özellikle metal tokalarda nem en büyük düşman.

Online sipariş verirken yorumlara çok dikkat ediyorum. Tokanın malzeme kalınlığı ve yay gücü yorumlarda belli oluyor. Fotoğrafta şık duran birçok ürün aslında çok ince. Gerçek kullanıcı deneyimi en iyi kalite göstergesi oluyor.

Geri
Üst Alt