Saç Tipine Göre Şampuan Nasıl Seçilmeli?

Gülnur Çeçen

Kayıtlı Üye
Şampuan alırken en çok zorlandığım konu saç tipimi doğru tanımlamak oldu. Yağlı mı, kuru mu, karma mı derken bir noktada hepsi bana uyuyor gibi geliyor ama sonuç hiç öyle olmuyor. Ya saçım çabuk yağlanıyor ya da birkaç yıkamadan sonra uçlarım saman gibi oluyor. Bu yüzden “saç tipine göre şampuan seç” lafı kulağa mantıklı gelse de uygulamada zorlayıcı.

Benim saçlarım mesela dipten çabuk yağlanıyor ama uçları boyalı olduğu için kuru. Yağlı saçlar için şampuan kullanınca uçlarım iyice kuruyor, kuru saçlar için olanlar ise dipleri ağırlaştırıyor. Bu ikilemde hangi tarafı baz almak gerektiğini uzun süre anlayamadım. Saçın mı yoksa saç derisinin mi öncelikli olduğu konusu da ayrı bir soru işareti.

Bir de şampuanların üzerinde yazan vaatler var. “Hacim”, “onarım”, “besleyici” gibi ifadeler gerçekten saç tipine göre mi seçilmeli, yoksa bunlar ikincil mi kalıyor? Ben artık rastgele almak istemiyorum, saçımın ihtiyacına göre bilinçli seçim yapmak istiyorum.

Doğru şampuanı bulduğumda saçımın daha az döküldüğünü, daha geç yağlandığını ve daha sağlıklı göründüğünü fark ettim. Demek ki seçim gerçekten önemliymiş.

Saç tipine göre şampuan nasıl seçilmeli, nelere dikkat edilirse daha doğru sonuç alınır?

Ben artık saç uzunluğuna değil saç derime göre şampuan seçiyorum. Dipler yağlıysa ona göre, uçlar içinse krem ve maske kullanıyorum. Bu denge saçımı çok rahatlattı.

Karma saçlarda tek şampuanla her şeyi çözmeye çalışmak zor. Ben daha nazik, dengeleyici şampuanlarla daha iyi sonuç aldım. Çok sert ürünler saçımı bozuyor.

Saç tipim kuru sanıyordum ama meğerse saç derim hassasmış. Hassas saç derisi için şampuanlara geçince kaşıntım ve dökülmem azaldı.

Şampuanın içeriği çok önemli. Sürekli yağlanan saçta aşırı temizleyen şampuanlar kısa vadede iyi ama uzun vadede daha çok yağlanma yapıyor.

Şampuan seçerken saç derisi öncelik olmalı. Yağlı, kuru ya da hassas saç derisine göre şampuan seçip, saç boyu için bakım ürünleri kullanmak en sağlıklısı.

Geri
Üst Alt