Saçım Çok Çabuk Yağlanıyor, Gerçekten İşe Yarayan Şampuan Var Mı?

Ferdi Körşen

Kayıtlı Üye
Saçlarımın bu kadar hızlı yağlanması son zamanlarda kafamı ciddi anlamda meşgul etmeye başladı. Sabah duş alıyorum, çıkarken saçlar gayet temiz, hafif ve hacimli oluyor ama öğleden sonra aynaya baktığımda sanki iki gündür yıkanmamış gibi duruyor. Özellikle tepe kısmı ve alnın üstü hemen sönüyor, parlama başlıyor. Bu durum hem görüntü olarak rahatsız ediyor hem de insanın özgüvenini etkiliyor.

Uzun süredir farklı şampuanlar deniyorum. “Yağlı saçlar için” diye satılan market şampuanlarından tut, daha pahalı olanlara kadar birçok şey kullandım. İlk başlarda sanki biraz fayda ediyor gibi oluyor ama birkaç hafta sonra saç derim alışıyor mu bilmiyorum, yine aynı döngüye giriyorum. Her gün saç yıkamak istemiyorum çünkü bunun da saç derisine zarar verdiğini söylüyorlar ama yıkamayınca da görüntü iyice kötüleşiyor.

Beslenmem mi etkiliyor, stres mi yapıyor, yoksa tamamen genetik bir durum mu emin olamıyorum. İnternette herkes başka bir şey öneriyor; kimisi tuzsuz diyor, kimisi sülfatsız, kimisi de tamamen doğal içeriklere yönel diyor. Denedikçe kafam daha da karışıyor açıkçası.

Saçı çok çabuk yağlanan biri olarak gerçekten faydasını gördüğünüz bir şampuan ya da yöntem var mı?

Ben de aynı sorunu yıllarca yaşadım. En büyük hatam her gün saç yıkamaktı. Yağlandıkça yıkadıkça saç derisi daha çok yağ üretmeye başlıyor. Dermatoloğun önerisiyle iki günde bire düşürdüm ve sülfatsız, hafif içerikli bir şampuan kullandım. İlk haftalar zor geçti ama sonra yağlanma süresi uzadı. Sabır gerçekten önemli.

Bende sorun şampuandan çok saç derisindeymiş. Yağlı saçlar için sert şampuanlar kullandıkça durum daha da kötüleşti. Sonra dengeleyici bir şampuan ve haftada bir kil bazlı peeling kullanmaya başladım. Saç derisi rahatlayınca yağlanma gözle görülür şekilde azaldı. Tek başına şampuan mucize olmuyor.

Beslenmenin ciddi etkisi var bence. Fast food ve şeker ağırlıklı beslendiğim dönemlerde saçlarım daha çabuk yağlanıyordu. Biraz daha düzenli beslenip su tüketimini artırınca fark ettim. Şampuan olarak da mentollü, ferahlatıcı ürünler bana daha iyi geldi.

Genetik faktörü de göz ardı etmemek lazım. Babamda da aynı sorun var. Ben tamamen geçmesini beklemeyi bıraktım, kontrol altına almaya odaklandım. Hafif formüllü bir şampuan + saç diplerine krem sürmemek büyük fark yarattı. Küçük detaylar işe yarıyor.

Benim için dönüm noktası saç kremi kullanmayı bırakmak oldu. Kremi dipten sürüyordum, farkında olmadan yağlanmayı hızlandırıyormuşum. Artık sadece uçlara çok az uyguluyorum. Şampuan olarak da sık sık değiştirmek yerine bir tanede karar kıldım, daha dengeli oldu.

Geri
Üst Alt