Sakal Dökülmesi Neden Olur, Nasıl Önlenir?

Cihan Türkoğlu

Kayıtlı Üye
Yaklaşık bir aydır sakalımda garip bir dökülme var. Önceden hiç böyle bir şey yaşamazdım. Özellikle çene altı kısmında ve favorilerin birleştiği yerde tüyler azaldı, hatta bazı bölgelerde neredeyse hiç çıkmıyor artık. Başta mevsimsel sandım, sonra fark ettim ki tıraş olurken bile elime fazla kıl geliyor. Açıkçası moral bozucu bir durum.

Biraz araştırdım, bazıları vitamin eksikliğinden, bazıları stresten kaynaklanabileceğini söylüyor. Son birkaç aydır uyku düzenim de bozuldu, sürekli yorgunum. Belki de etkisi vardır ama emin olamıyorum. Saç dökülmesi gibi mi bu da, yoksa farklı mı ilerliyor anlamadım.

Tıraş sonrası kolonya kullanıyorum, bazen ciltte yanma yapıyor ama yıllardır aynı ürünü kullanıyorum. Değiştirmek gerekir mi bilmiyorum. Beslenmem de çok iyi sayılmaz, özellikle son dönemde fast food’a biraz fazla yükleniyorum.

Aynada her baktığımda daha seyrek görüyorum ve açıkçası biraz panik oldum. Şu an takviye kullanmayı düşünüyorum ama rastgele bir şey almak istemem. Gerçekten bu durumu yaşayan var mı aranızda?

Sakal dökülmesini durdurmak mümkün mü, yoksa bu tamamen genetik bir şey mi?

Çözüm
Aynı sorunu yaşadım, hatta baya panik olmuştum. Kan testi yaptırdım, çinko ve B12 eksikliği çıktı. Doktor önerisiyle takviye kullandım, alkol bazlı ürünleri de bıraktım. Yaklaşık iki ayda dökülme durdu, sakal yeniden güçlendi. Gerçekten çözüm istiyorsan önce nedenini bulmak şart.
Bende de benzer dökülme olmuştu, özellikle çene kısmında. O dönem çok stresliydim ve uykusuzdum. Sakinleşince, düzenli beslenince fark etti. Bence ilk iş kan testi yaptırmak olmalı, bazen sadece vitamin eksikliği yüzünden oluyor.

Oyla 0
Benim sakal da bir dönem inceldi. Tıraş sonrası alkol bazlı losyon kullanıyordum, meğer cildi kurutup kökleri zayıflatıyormuş. O ürünü bıraktım, nemlendiriciye geçtim. Birkaç hafta içinde toparladı. Basit ama etkili bir fark yaratıyor.

Oyla 0
Doktora gitmeden rastgele ürün kullanma derim. Ben biotin, çinko gibi şeyleri kafama göre aldım, işe yaramadı. Sonra dermatolog D vitamini eksikliğini buldu. Takviye başlayınca dökülme durdu. Nedeni bulmadan çözüm olmuyor.

Oyla 0
Aşırı tıraş etmek de kökleri yoruyor. Her gün jilet vuruyorsan biraz ara ver. Ben iki haftada bir tıraşa döndüm, cilt nefes alınca dökülme azaldı. Basit önlemler bazen sandığından fazla işe yarıyor.

Oyla 0
Aynı sorunu yaşadım, hatta baya panik olmuştum. Kan testi yaptırdım, çinko ve B12 eksikliği çıktı. Doktor önerisiyle takviye kullandım, alkol bazlı ürünleri de bıraktım. Yaklaşık iki ayda dökülme durdu, sakal yeniden güçlendi. Gerçekten çözüm istiyorsan önce nedenini bulmak şart.

Oyla 0
Çözüm
Geri
Üst Alt