Sürekli Aynı Şampuanı Kullanmak Saça Zarar Verir Mi?

Çiğdem Tunç

Kayıtlı Üye
Geçen akşam duş sonrası saçımı kuruturken fark ettim… İlk günlerdeki o ipeksi his sanki biraz azalmış. Aynı şampuanı uzun süredir kullanıyorum ve içimde hafif bir şüphe belirdi: “Acaba saçım bu ürüne alıştı da etkisi mi azaldı?” Bir süredir çevremden de farklı yorumlar duyuyorum. Kimisi “Saç ürünlere çabuk alışır, etkisi düşer” derken kimisi bunun tamamen şehir efsanesi olduğunu söylüyor.

Bir yandan da kendi saç hikâyem devreye giriyor. Çünkü bazen saç diplerimde hafif yağlanma artıyor, bazen de uçlarda kuru ve cansız bir görüntü oluşuyor. Kafam iyice karıştı. Aynı şampuanı uzun süre kullanmanın gerçekten bir zararı var mı? Yoksa bu değişimler başka etkenlerden mi kaynaklanıyor—stres, suyun kireç oranı, mevsim geçişleri?

Bir de “içerik yorgunluğu” diye bir şey duyuyorum son zamanlarda… Saç derisinin aynı formüle sürekli maruz kalınca performansın düşebileceğini söyleyenler var. Ama bilimsel olarak böyle bir kavram gerçekten var mı, yoksa yine bizi kararsız bırakan bir sosyal medya terimi mi?

Özellikle ilginç olan şu: Bazı günler saçım çok iyi görünürken, bazen aynı şampuanla pek memnun etmiyor. Bu da beni daha çok düşündürüyor; acaba farklı bir ürüne geçmek mi gerekir, yoksa istikrar mı daha doğru?

Sizce sürekli aynı şampuanı kullanmak gerçekten saça zarar verir mi, yoksa tamamen saç yapısına göre değişen bir durum mu?

Çözüm
Şahsen ben genelde şişe bitince değiştiriyorum çünkü saçım aynı formülle bir süre sonra daha donuk görünebiliyor. Bu zarar değil ama dengesizlik gibi bir şey. Eğer senin saçında da parlaklık azalıyor veya dipler hızlı yağlanıyorsa, belki ürünü yenilemenin zamanı gelmiştir.
Ben yıllarca aynı ürünü kullandım ve bende belirgin bir sorun oluşmadı. Ancak saçımın dönem dönem daha mat göründüğünü fark ettiğim zaman içerik değişikliğine gittim. Sürekli aynı ürünü kullanmak herkese zarar vermiyor ama saç derisi tepkilerini takip etmek önemli. Eğer hacim azalmaya başladıysa ürününü gözden geçirebilirsin.

Benim saçım ince telli olduğu için ürün seçerken çok zorlanıyorum. Aynı şampuanı uzun süre kullandığımda hacmin biraz düştüğünü hissediyorum. Bu zarardan çok adaptasyon gibi geliyor. Yine de içerik çeşitliliği saçın dinlenmesine yardımcı olabiliyor. Biraz ara verip başka bir marka denemek işe yarayabilir.

Ben bir dönem aynı ürünü altı ay boyunca kullandım ve bende yağlanma hızında artış oldu. Zarardan ziyade saçın tepki verme biçimi gibi düşün. Eğer saç derin normalden farklı davranmaya başlıyorsa, belki formül artık yeterince denge sağlamıyordur. Küçük bir değişiklik bile bazen büyük fark yaratıyor.

Benim kuaförüm, “asıl önemli olan saçın verdiği sinyaller” demişti. Aynı şampuanı kullanmak doğrudan zarar vermiyor ama performans düşebiliyor. Özellikle uçlar kırılmaya yatkınsa dönemsel içerik değişikliği iyi gelebiliyor. Saçında ağırlık, matlık veya elektriklenme artıyorsa farklı bir formüle geçmek işe yarayabilir.

Şahsen ben genelde şişe bitince değiştiriyorum çünkü saçım aynı formülle bir süre sonra daha donuk görünebiliyor. Bu zarar değil ama dengesizlik gibi bir şey. Eğer senin saçında da parlaklık azalıyor veya dipler hızlı yağlanıyorsa, belki ürünü yenilemenin zamanı gelmiştir.

Çözüm
Geri
Üst Alt