Wax mı Jöle mi? Hangisi Saça Daha Az Zarar Veriyor?

Cihan Türkoğlu

Kayıtlı Üye
Bir süredir bu konuyla kafayı bozmuş durumdayım. Herkes farklı bir şey söylüyor: Kimine göre wax daha zararlı çünkü gözenekleri tıkıyor, kimine göre jöle saçı sertleştirip dökülmeyi hızlandırıyor. Saç ekimi yaptırdığımdan beri ikisine de mesafeli yaklaşıyorum ama bazen şekil vermeden dışarı çıkmak da mümkün olmuyor.

Jöle kullandığım zaman saçım taş gibi oluyor, akşama kadar da sert kalıyor. Ama yıkayınca fark ettim ki saç tellerim kırılmaya başlamış. Wax denediğimde ise saç daha yumuşak ama gün içinde yağlı bir görüntü oluşuyor. Hangisinin daha masum olduğu konusunda gerçekten kararsızım.

Doktorum, “alkollü jölelerden uzak dur, su bazlı wax tercih et” dedi. İnternette araştırınca bazı markaların doğal içerikli wax’ları övülüyor ama jöle tarafında da alkolsüz formüller var. İş artık deneme yanılmaya kalmış gibi.

👉 Sizce saç sağlığı açısından wax mı daha güvenli, yoksa jöle mi daha az zarar veriyor?

Jöle kullanımı yıllar içinde saç yapısını ciddi biçimde etkiliyor. Özellikle alkol içeren jöleler saç tellerini kurutup kırılgan hale getiriyor. Ben jöleden wax’a geçtiğimde farkı net hissettim. Saç daha canlı ve esnek kaldı. Tabii burada su bazlı ürün tercih etmek şart. Ağır balmumu içeren wax’lar da gözenekleri tıkayabiliyor. Yani dengeyi bulmak önemli.

Oyla 0
Kuaför olarak en çok gözlemlediğim şey, jölelerin deriyi uzun vadede kurutması. Wax, özellikle su bazlı olanlar, saçı daha az yıpratıyor. Müşterilerime her zaman “kullanıyorsan bile akşam mutlaka yıka” diyorum. Wax saçı daha doğal gösteriyor, jöle ise yapay bir sertlik bırakıyor. Bence kimyasal oranı düşük wax açık ara daha güvenli.

Oyla 0
Geçmişte yoğun jöle kullandığım bir dönem oldu, sonuç: mat, cansız saçlar. Sonra bitkisel içerikli wax’a geçtim. Aradaki fark inanılmazdı. Artık saçım hem şekil alıyor hem de daha dolgun görünüyor. Wax’ı da her gün değil, haftada birkaç kez kullanıyorum. Fazlası her üründe zarar. Özetle, ölçülü wax kullanımı jöleye göre çok daha sağlıklı.

Oyla 0
Jöle yerine wax tercih edenlerin sayısı arttı çünkü modern wax’lar artık çok daha hafif formüle sahip. Özellikle su bazlı versiyonlar hem kolay yıkanıyor hem de saç derisini yormuyor. Jöle saçı katı hale getirip esnekliği yok ediyor. Wax ise kontrol sağlıyor ama saçın doğal yapısını koruyor. Yine de sabırlı ve düzenli temizlik şart, yoksa fark kalmaz.

Oyla 0
Geri
Üst Alt