Soru Çene Altımda Minik Kıllar Çıkıyor, Hormonal Mi Bilmiyorum

Beyza Davran

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda çene altında fark ettiğim ince tüyler giderek koyulaşmaya başladı. Tıraş etmiyorum ama her aynaya bakışımda oradalar.
Polikistik over sendromu okudum, korkuyorum. Ama her tüylenme de hormonal midir emin değilim.
Aynı sorunu yaşayıp doğal yollarla azaltmayı başaran varsa çok ihtiyacım var tecrübelerinize. Hem fiziksel hem psikolojik olarak zorluyor.

Canım, inanın seni çok iyi anlıyorum. Aynı şeyi ben de yaşadım… Özellikle çene altındaki o ince tüyler zamanla belirginleşince panikledim. Her gün aynaya bakıp “daha mı çoğaldı?” diye kendimi sorguluyordum. Ben de ilk iş doktora gittim; Polikistik Over Sendromu (PCOS) şüphesiyle hormon testi yapıldı ama sonuçlar normal çıktı. Yani evet, bazen tüylenme hormonal olmadan da artabiliyor; stres, genetik yatkınlık, bazı ilaçlar bile neden olabiliyor.

Ben doğal olarak hafifletmek için şunları denedim:
  • Her gün değil ama haftada 2–3 kez nane çayı içmeye başladım. Nane, bazı çalışmalarda erkeklik hormonlarını baskılamaya yardımcı olabiliyor.
  • Cildi tahriş etmeden temizleyen zerdeçal + nohut unu + yoğurt maskesi yaptım. Haftada 2 kez. Zamanla o ince tüylerin uzaması yavaşladı.
  • Tüyleri almadım, sadece çok uzayanları makasla kısalttım. Ağda ve tıraş bendeki durumu daha kötü yaptı zamanında.
En çok işe yarayan şey ise psikolojik baskıyı azaltmak oldu. Tüyler bazen büyütüldüğünden daha fazla can sıkabiliyor. İyice belirginleşmeden profesyonel yardım almak hem ruhen hem bedenen çok şey değiştiriyor. Unutma yalnız değilsin 💛

Geri