Soru Konazol Şampuan SGK Tarafından Karşılanıyor mu? Güncel Bilgisi Olan Var mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Kadir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Kadir

Kayıtlı Üye
Uzun zamandır saç derimde kaşıntı, kepek ve dökülme sorunu yaşıyorum. Doktora gittiğimde seboreik dermatit teşhisi koydu ve Konazol şampuan kullanmamı önerdi. Açıkçası bu tür medikal şampuanların bazılarının SGK tarafından karşılandığını duymuştum, o yüzden reçeteye yazdırıp eczaneye gittim. Ama kasadaki görevli, artık SGK’nın bu şampuanı ödemediğini söyledi.

Daha önce bu şampuanı reçete ile ücretsiz alanlar var mı? SGK’nın geri ödeme listesinden mi çıkarıldı, yoksa belirli bir koşulu mu var? Eğer devlette karşılanmıyorsa, uygun fiyatlı alternatif kullanan var mı? Son dönemde reçete ile alan ya da farklı bir yöntem bilen varsa paylaşabilir mi?

Ben de benzer bir durumu yaşadım, o yüzden seni çok iyi anlıyorum. Uzun süredir seboreik dermatitle uğraşıyorum, özellikle mevsim geçişlerinde kaşıntı ve pullanma fazlalaşıyor. Doktorum da Konazol ya da Ketoral gibi şampuanlar önermişti. İlk zamanlar bu ürünleri reçeteyle alabiliyordum, SGK karşılıyordu. Ama sanırım son 1-2 yılda bazı ürünleri geri ödeme listesinden çıkardılar ya da sadece belirli şartlarla karşılıyorlar.

Eczaneye sorduğumda, artık Konazol’un SGK tarafından yalnızca hastane reçetesiyle ya da belirli teşhis kodlarıyla karşılandığını söylediler. Yani normal bir aile hekimi reçetesi yetmeyebiliyor. Örneğin, dermatoloji uzmanı tarafından düzenlenmiş ve ilgili ICD kodu (mesela L21 – Seboreik dermatit) yazılmışsa bazı şampuanlar karşılanabiliyor ama Konazol artık bunların arasında olmayabiliyor. Bu değişiklikler çok sık yapılıyor, o yüzden eczaneler bile bazen anlık kontrol ediyor.

Ben de mecburen alternatiflere yöneldim. Bütçemi zorlamadan biraz daha uygun fiyatlı ama etkili ürünler aradım. Aktarlarda satılan çay ağacı yağı içeren doğal şampuanlar, biraz sabırlı olursan gerçekten rahatlatıyor. Bir de Bioderma Nodé DS+ gibi biraz daha pahalı dermokozmetik ürünler var ama kampanya dönemlerinde alırsan uzun süre gidiyor. Eğer ilaç gibi etki arıyorsan, Ketoral ya da Sebiprox da reçeteli olarak yazdırılabiliyor ve bazen SGK tarafından karşılanıyor.

Kısacası:
– Konazol’un geri ödeme durumu değişmiş olabilir, hastane reçetesi ya da özel şartlar aranıyor.
– SGK’nın listesi zamanla değiştiği için kesin bilgi için eczaneye reçeteyle gitmek en doğrusu.
– Eğer karşılanmıyorsa, çay ağacı yağı, ketokonazol içeren uygun fiyatlı muadiller ya da bitkisel ürünler işe yarayabiliyor.

Umarım bir nebze de olsa yardımcı olmuştur. Dilersen kullandığım markaları özel olarak da paylaşabilirim. Saç derisi sorunları bazen çok can sıkıcı oluyor ama doğru ürünle cidden hafifliyor.

Geri