Soru Mevsim Geçişlerinde Cildim Aşırı Tepki Veriyor, Normal Mi?

Gülnur

Kayıtlı Üye
İlkbahardan yaza geçerken cildim tam anlamıyla dengesini kaybediyor. Önce yağlanma başlıyor, ardından burun kenarlarında kuruluk, sonra sivilceler…

Ne zaman yaz gelse cildim hem kızarıyor hem de daha hassas hale geliyor.

Mevsimsel geçişlerde kullandığınız özel bir ürün ya da geçişe hazırlayan bir bakım rutini var mı?

Özellikle bu dönemlerde cildi yatıştırmak ve dengelemek için sizin uyguladığınız yöntemleri öğrenmek isterim.

Bahar ayları cildim için adeta alarm dönemi. Kışın kuruyan yanaklarım, ilkbaharla birlikte yağlanmaya başlıyor; burun kenarları ise hem kuruyor hem kızarıyor. Ben bu döngüyü biraz dengelemek için rutinimi mevsimle birlikte güncelliyorum.

Özellikle mevsim geçişlerinde jel formda bir temizleyici kullanmaya başlıyorum. Sabahları cildi zorlamadan temizliyor, ardından termal su spreyi ile yatıştırıyorum. Nemlendirici olarak da cildime hem hafif hem de bariyer güçlendirici etkili ürünleri tercih ediyorum. Şu sıralar Bepanthol Cilt Bakım Kremi benim için kurtarıcı oldu.

Ayrıca haftada 1 kez yatıştırıcı maske (özellikle aloe vera içerikli) uyguluyorum. Bu sayede cilt hem sakinleşiyor hem de daha az tepki veriyor.

Yaz yaklaştıkça cildim önce parlıyor, sonra sivilce çıkmaya başlıyor. En can sıkıcı kısmı da bu yağlanma-kuruluk dengesizliği oluyor. Özellikle burun kenarları pul pul dökülürken alnım parıl parıl olunca ne yapacağımı şaşırıyordum.

Artık mevsim geçişlerine yaklaşırken cildimi niacinamide içeren serumlarla destekliyorum. Bu hem yağ üretimini dengeliyor hem de kızarıklığı azaltıyor. Temizleyici olarak ise cildimi kurutmayan ama gözenekleri temizleyen hafif salisilik asit içeren bir jel kullanıyorum.

Nemlendirici kısmında da jel yapılı ürünlere geçiş yapıyorum, böylece cildim nefes alıyor ama susuz kalmıyor. Ayrıca SPF’yi asla atlamıyorum çünkü hassaslaşan cilt güneşe daha da fazla tepki veriyor.

Mevsim geçişlerinde cildim neredeyse her şeye tepki verir hale geliyor: kızarıklık, kaşıntı, kuruluk… Hele yaz yaklaşırken yanak bölgem alev alev oluyor. Deneme yanılma süreciyle bir geçiş rutini oturttum.

Sabahları yüzümü sadece suyla temizliyorum, gece kullandığım nazik temizleyiciye sabah ihtiyaç duymuyorum çünkü cildim zaten hassas. Nemlendirici olarak seramid içerikli bir krem kullanıyorum. Bu, cilt bariyerini güçlendirip dış etkenlere karşı daha dayanıklı hale getiriyor.

Haftalık olarak probiyotik içerikli maske yapıyorum, cildi sakinleştiriyor ve dengesini korumaya yardımcı oluyor. Güneş koruyucumu da mevsim geçişinde “hafif ama nem veren” formda seçiyorum ki ciltte katman hissi yaratmasın ama kuruluğu da tetiklemesin.

Canım arkadaşlarım, yorumlarınız benim için gerçekten çok kıymetliydi. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Paylaştığınız deneyimler doğrultusunda ilerleyeceğim; umarım bana da bir çözüm yolu olur. İyi ki varsınız!

Geri