Soru Saçlarım Yıkadıktan Sonra Daha Kötü Kokuyor! Bu Neden Oluyor?

Gamze Ertekin

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda saçlarımı yıkadıktan sonra fark ettiğim bir şey var: Temiz olması gereken saçım garip bir koku yayıyor! Özellikle saçımı kuruturken veya ertesi gün hafif terlediğimde daha da belirgin hale geliyor. Normalde yağlandığında kokmasını anlarım ama yeni yıkanmış saçın böyle kokması normal mi?

Şampuanımı değiştirdim ama değişen bir şey olmadı. Sanki saçım suyu tam çekmiyor ya da içindeki bazı maddelerle kötü bir reaksiyona giriyor gibi hissediyorum. Havluyla fazla mı bekletiyorum, yoksa saç diplerim mi farklı bir şekilde tepki veriyor bilemiyorum.

Bu sorunu yaşayan oldu mu? Çözüm olarak ne yaptınız? Yoksa saç derimde farkında olmadığım bir problem mi var? Konuya hakim olacak arkadaşların yorumlarını bekliyorum!

Ayy bu anlattığın şeyi o kadar iyi anlıyorum ki, insan saçını mis gibi yıkayıp rahatlayacağını sanıyor ama sonra o “neden hâlâ kötü kokuyor?” hissiyle iyice geriliyorsun. Hele saç kururken ya da azıcık terlediğinde o koku daha baskın hale gelince, insan kafayı yiyor resmen. Haklısın yani, yeni yıkanmış saçın böyle kokması hiç normal değil.

Ben de benzer bir durum yaşamıştım ve birkaç farklı şeyin birleşimi olduğunu fark ettim. Şöyle anlatayım, belki sende de benzeri olabilir:

1. Saç derisinde bakteri veya mantar dengesizliği olabilir.​

Bu çok yaygın bir şey aslında ama pek fark edilmiyor. Saç derisi terliyor, hava almıyor, nemli kalıyor ve zamanla hafif bir seboreik dermatit ya da mantara benzer bir durum oluşabiliyor. Bu da kötü koku yapabiliyor, özellikle saç ıslakken.

2. Saç diplerinde ürün kalıntısı birikmiş olabilir.​

Kullandığın şampuan iyi köpürmüyorsa ya da saç derin tam temizlenmiyorsa, arta kalan kalıntılar zamanla bozulup kokabiliyor. Hele kremi diplere kaçırdıysan, o da terle birleşince o garip kokuyu çıkarabiliyor.

3. Havluyla saçı fazla bekletmek de etkili olabilir.​

Islak saç havluda uzun süre kapalı kalırsa, saç derisi “boğuluyor” gibi oluyor ve o nemli ortamda bakteri üremesi kolaylaşıyor. Hemen kokmaya başlaması işte o yüzden.

Ben nasıl çözdüm, onu da yazayım:​

– Haftada bir kez çay ağacı yağı içeren arındırıcı bir şampuan kullandım. Mis gibi ferahlatıyor, saç derisini temizliyor.
– Saçımı yıkadıktan sonra havluda maksimum 5-10 dk tuttum, sonra açık bırakıp kuruttum ya da hafif kuruttum.
Durulama suyuna biraz elma sirkesi ekledim (yarım litre suya 1 yemek kaşığı gibi). Hem kokuyu alıyor hem de saç derisini dengeye getiriyor.
– Bir süre saç diplerine krem değdirmemeye dikkat ettim, sadece uçlara sürdüm.

Eğer bu şekilde hâlâ devam ediyorsa, bir dermatoloğa görünmek iyi olabilir çünkü bazen saç derisinde hafif enfeksiyonlar ya da egzama başlangıçları da bu tarz kokulara sebep olabiliyor.

Ama şunu bil: Bu sorun tek sende olmuyor, söylemeyen çok kişi var. Çözümü var, yeter ki doğru yerden yaklaş. Sabırlı ol, saç derisi de kendini toparlıyor. Geçmiş olsun canım, dert etme 🙏🌿

Geri