Soru Siyah Noktalarımdan Kurtulamıyorum, Siz Ne Yaptınız?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Aslı
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Aslı

Kayıtlı Üye
Burnumun üstü ve çenemdeki siyah noktalar, ne yaptıysam geçmiyor. Buhar banyosu, kil maskesi, burun bantları… Kısa süreli temizlik sağlıyor ama kalıcı çözüm değil.

Artık gözeneklerim sürekli tıkanmış gibi hissediyorum. Temizleyicimi değiştirdim, çift aşamalı temizlik denedim ama ya cildim tahriş oldu ya da değişen bir şey olmadı.

Gözenek sıkılaştırıcı tonik ya da uzun vadede etkili bir bakım önereniz olur mu?

Siyah noktaları gerçekten azaltan, kalıcı sonuç veren her türlü önerilerinize açığım!

Ben de uzun süre siyah noktalarla savaştım, özellikle burnumda. Her şey geçici çözüm gibiydi. Sonunda cildin bariyerini güçlendirmeye odaklandım. AHA-BHA tonikleri haftada 2 kez kullanıyorum ama nemlendiriciyi asla atlamıyorum. CeraVe’nin nemlendiricisi ve COSRX’in BHA Power Liquid’iyle ciddi fark gördüm. Gözeneklerim zamanla daha az dolmaya başladı çünkü artık cildim sürekli “temizlenmesi gereken” bir hal almıyor. Bence mesele “sürekli arındırmak” değil, dengeyi bulmak.

Ben artık burun bantlarını falan bıraktım, çünkü gözenekleri genişletmekten başka bir işe yaramıyorlar. Ne fark yarattı biliyor musun? Günde bir kez niacinamide + çinko içeren bir serum (The Ordinary kullandım) ve haftada 1-2 kez green clay maskesi. Ama asıl fark, duş sonrası cilt henüz nemliyken hyaluronik asit serumla masaj yapmam oldu. Gözenek görünümü o kadar azaldı ki artık fondöten bile daha iyi duruyor. Kalıcılık için sabır gerekiyor ama işe yarıyor.

Benim burnumda aşırı siyah nokta vardı, sürekli spor yaptığım için ter de tuz da etki ediyordu. Sonunda dermatoloğa gittim ve bana retinoid krem verdi (tretinoin). İlk haftalarda kuruluk yaptı ama sonra cilt resmen yenilendi. Gözenekler gözle görülür şekilde küçüldü, siyah noktalar neredeyse bitti. Ama gündüzleri SPF kullanmayı unutmamak şart. Eğer her şeyi denediysen ve sonuç alamadıysan, bence bir derm tavsiyesiyle retinoid denemeye değer.

Geri