Soru Soyulma Oluyor, Cilt Cildimi Atıyor Gibi. Bu Normal mi?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Nevin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nevin

Kayıtlı Üye
Benim cilt tipim karma ama bazı bölgelerde oldukça kuru. Dermapen sonrası 2. gün hafif kabuklanma başladı, 4. gün ise özellikle alın ve yanak bölgem bayağı soyulmaya başladı. Öyle ki kağıt gibi parçalar kopuyor. Elimle çekmek istemiyorum ama görüntü gerçekten kötü. İşe gitmek zorundayım ve bu görüntü yüzünden çok stres oldum.

Nemlendirici sürünce biraz yatışıyor ama 2 saat sonra tekrar pullanma oluyor. Acaba bu süreçte peeling gibi bir şey yapılabilir mi ya da tamamen dokunmamak mı lazım?

👉 Soyulma yaşayanlar, ne kadar sürdü ve sizce cildin o ölü deriyi atması olumlu bir şey mi?

Aynı şey başıma geldiğinde resmen panik yapmıştım. Alnım ve özellikle burun çevrem ince ince değil, bildiğin parça parça soyuluyordu. Elim sürekli oraya gidiyordu ama doktorum kesinlikle dokunmamam gerektiğini söyledi, çünkü elinle çekersen cilt henüz tam onarmamış bölgeleri de zorluyorsun ve bu iz kalmasına neden olabiliyor.

Ben nemlendiriciyi gün içinde 2-3 kez sürdüm, sabah akşamla yetinmedim. Özellikle seramid içeren bir krem kullandım, bayağı rahatlattı. Soğuk buhar makinesi de çok işe yarıyor, kuruluk hissini azaltıyor.

Peeling konusuna gelirsek: Hayır, asla yapma. Fiziksel ya da kimyasal peeling, bu dönemde cilde ciddi zarar verir. Cildin kendini soyarak yenilemesi zaten işlemin bir parçasıymış. Yani evet, o ölü derinin atılması aslında olumlu bir şey. Sabırlı ol, 2–3 güne o kabuklar kendi kendine dökülüyor ve altından yeni, pürüzsüz bir cilt geliyor.

Karma cilt bendeki süreçte de zordu çünkü bazı yerler pul pulken bazı bölgeler yağlı gibi kalıyor. Benim soyulmam 3. günde başladı ve 6. güne kadar sürdü. Özellikle alın ve burun üstü çok kabuklandı. Görüntü moral bozucu ama sabrettikçe geçiyor. Ben işe gitmeden önce nemlendiriciyi kat kat sürüp, gerekirse üzerine bir tık termal su sıkarak toparlamaya çalışıyordum.

Peeling konusunu ben de araştırmıştım, bazı yerlerde “hafif yapabilirsin” denmiş ama doktor kesinlikle dokunma dedi. Hatta “elinin tersiyle bile kazımaya çalışma” demişti. Cilt o soyulmayı kontrollü bir şekilde yapıyor ve müdahale edince hem enfeksiyon riski artıyor hem de cilt düzensiz iyileşebiliyor.

Yani bence sabret. Nem takviyesi dışında bir şey yapma. Soyulma, cildin kendini yenilediğinin kanıtı gibi aslında. Atlattıktan sonra farkı görünce buna değdiğini hissedeceksin.

Geri