Soru Vücudumda Hafif Kırmızı Lekeler Belirdi, Ne Olabilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Buse
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Buse

Kayıtlı Üye
Kollarımda ve bacaklarımda bazen böyle hafif kırmızı, sanki hafif alerji gibi duran lekeler oluyor. Kaşınmıyor ama görüntüsü rahatsız ediyor.
Çok fazla ürün kullanmıyorum, o yüzden neyin sebep olduğunu da anlamadım. Güneşe mi tepki, içerden bir şey mi çözemedim.
Benzer sorun yaşayanlar varsa, ne yapmalıyım? Çok dikkat çekici değil ama ben biliyorum ve bu bile rahatsız ediyor.

Benzer lekeleri bende de oldu canım, özellikle yazın ve mevsim geçişlerinde. Kol ve bacaklarda hafif kırmızı, dağınık ve bazen silik duran lekeler. Kaşıntı olmayınca insan önce pek önemsemiyor ama sonra aynaya bakınca moral bozan bir görüntü olabiliyor.

Bende bunun nedeni güneşe duyarlılık + hafif nem eksikliği çıktı. Güneşe doğrudan maruz kaldığım günlerde ya da çok terleyip sonrasında cildi yeterince nemlendirmediğimde oluşuyormuş. Özellikle kol içleri ve uyluk kenarları etkileniyordu.

Benim rutinim şöyle oldu:
  • Duştan sonra her gün parfümsüz, hassas ciltlere özel bir vücut losyonu kullanıyorum (ben CeraVe Moisturizing Lotion kullandım).
  • Güneşe çıkacaksam mutlaka SPF 50 vücut koruyucu sürüyorum, özellikle dışarıda uzun kalacaksam.
  • Ayda 1 kez alerji testi yaptırdım, sistemik bir şey çıkmadı ama doktor “güneş kaynaklı hafif fotodermatit” olabileceğini söyledi.
Çok büyük bir sorun değil ama senin dediğin gibi, insan kendi vücudunu bildiği için takılıyor. Dilersen bir dermatoloğa görün ama günlük nem ve koruma ciddi fark yaratıyor.

Senin anlattığın tablo bende de birkaç yıldır dönemsel olarak çıkıyor. Özellikle çok sıcak havalarda ya da duştan sonra bacak ve kollarda böyle düzensiz, hafif kırmızı lekeler. Kaşıntı yok ama sanki cilt “bir şeylere tepkili” gibi.

Ben önce deterjanlardan şüphelendim, sonra kıyafet dokularını değiştirdim. En sonunda dermatolog çok enteresan bir şey söyledi: “bazı vücut sabunları ve şampuanlar duşta kol ve bacağa süzülürken alerjik reaksiyon bırakabiliyor”. Hakikaten ürünleri değiştirince ciddi azalma yaşadım.

Şu ürünler bende işe yaradı:
  • Duş sonrası hemen Avene Trixera ya da Bioderma Atoderm gibi hassas cilt nemlendiricisi uyguluyorum.
  • Haftada 1 defa çok hafif bir termal su sprey + bebek yağı karışımı ile masaj yapıyorum.
  • Parfüm, boya içermeyen çamaşır deterjanı kullanıyorum (özellikle kollarda sabun artığı kalan kıyafetlerde tetikleniyor olabilir).
Lekeler sürekli değil ama tekrar ediyorsa, mutlaka bir gözlem yap. Cilt bazen içerden değil, dışardan gelen çok küçük bir şeye bile böyle tepki veriyor. Geçici olabilir ama ciddiye almakta fayda var 🌿

Geri