Soru Vücudumda İnce Tüylenme Arttı, Bu Normal mi?

Aylin Demir

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda kollarımda ve belimde daha önce olmayan ince tüyler fark ettim. Kalın değil ama sanki her geçen gün daha görünür oluyor.
Hormonal bir şey mi, yoksa kullandığım bir ürün mü tetikliyor bilmiyorum.
Başına böyle bir şey gelen var mı? Doğal yollarla azaltmak mümkün mü? Endişelenmeli miyim, çok kararsızım…

Ben de aynı durumu özellikle bel çevremde yaşadım. Önce fark etmedim ama zamanla güneş ışığında iyice görünür oldu. Dermatoloğa gittiğimde, bazen stres, hormon değişimleri ya da basitçe kozmetik ürünlerdeki bazı içerikler bile bu tüylenmeyi artırabiliyormuş. Ben doğal olarak ada çayıyla yapılan kompresi denedim; hem cildi yatıştırıyor hem de tüylerin belirginliğini azaltıyor gibi geldi. Ayrıca lavanta yağıyla karıştırıp haftada birkaç kez uyguluyorum. Etki hemen değil ama düzenli yapınca fark ediliyor. Yine de içten gelen bir sorun mu diye bir kan testi yaptırmak da iyi olur.

Aslında bu tip tüylenmeler bazen geçici olabiliyor, özellikle mevsim geçişlerinde ya da vücudun hormonal denge aradığı dönemlerde. Fakat eğer artış hissedilir şekilde devam ediyorsa, bir endokrinoloji uzmanına görünmekte fayda var. PCOS gibi bazı durumlar bu tür belirtilerle kendini gösterebiliyor. Ben geçmişte benzer bir şikayet yaşadım ve şeffaf içerikli nemlendiriciye geçince azalma oldu, çünkü meğerse kullandığım kremdeki fitoöstrojen içerik (bitkisel hormon etkili madde) tüylenmeyi tetiklemiş. Doğal yolla azaltmak için nane çayı öneriliyor, çünkü vücuttaki testosteronu dengeleyici etkisi olabiliyor. Bir de tüyleri alma yöntemine dikkat etmek gerek, jilet yerine doğal ağda veya hint yağı sonrası kese daha iyi sonuç veriyor.

Endişelenmek yerine biraz gözlemleyip, düzenli bakım ve gerekiyorsa basit bir kan testiyle süreci daha rahat yönetebilirsin. Benim gibi olan varsa, yöntemleri paylaşırsa çok sevinirim.

Geri