Soru Vücudumda Sebepsiz Kaşıntılar Başladı, Özellikle Gece Artıyor

Begüm Korkmaz

Kayıtlı Üye
Son birkaç haftadır özellikle geceleri bacaklarımda ve sırtımda yoğun bir kaşıntı hissediyorum. Ortada ne döküntü var ne kabarıklık… ama durduk yere kaşınıyor.
Kuru cilt diye bol bol nemlendirdim ama hiçbir şey değişmedi. Ne deterjan değişikliği yaptım, ne yeni bir ürün kullandım.
Stres kaynaklı olabilir mi, yoksa başka bir şey mi tetikliyor bilemedim. Bu durumu daha önce yaşayan varsa lütfen bir öneride bulunsun…

Bende de benzer bir durum olmuştu, özellikle gece gelen kaşıntı gerçekten hayat kalitesini etkiliyor. İlk akla gelen genellikle kuruluk ama senin dediğin gibi nemlendirmeyle geçmiyorsa, altında başka şeyler yatıyor olabilir.

Benim durumumda stres önemli bir tetikleyiciydi, ama aynı zamanda nörodermatit olasılığı da konuşuldu. Yani cilt görünürde sağlıklı olsa da sinir uçları hassaslaşıyor ve sürekli kaşıntı sinyali gönderiyor. Özellikle gece, vücut ısısı artınca bu daha belirginleşiyor.

Ben şu adımlarla rahatlama sağladım:
  • Duş sonrası parfümsüz, kaşıntı önleyici losyonlar (mesela mentol ya da yulaf içerenler),
  • Gece yatmadan önce çok hafif bir antihistaminik (doktor önerisiyle),
  • Çarşaf, kıyafet gibi tenle temas eden şeyleri saf pamuk ve yumuşak dokulu seçmek,
  • Ve en önemlisi: Ciltte hiçbir şey yok diye "önemsiz" sanmamak. Kaşıntı da vücudun bir mesajı.
Eğer devam ederse basit bir dermatoloji muayenesiyle alerji, karaciğer fonksiyonu ya da stres bağlantılı durumlar dışlanabilir. Yalnız değilsin, aynı sorunu yaşayan çok kişi var ama konuşulmadığı için hep gizli kalıyor. Seninle bu deneyimi paylaştığıma sevindim.

Geri