Acı ve Baharat Aşkı Saçlarımdan mı Götürüyor?

Tahir İskenderli

Kayıtlı Üye
Selam herkese,

Çok uzun süredir baharatlı yemeklere aşırı düşkünüm. Özellikle acı soslar, pul biber, jalapeno falan derken yemeği bazen acıdan göremeyecek hale geliyorum.

Ama son birkaç aydır fark ettim ki saçlarımda ciddi bir dökülme var. Aynı zamanda kafa derimde garip bir kaşıntı ve minik minik sivilce gibi kabartılar oluşuyor. Daha önce böyle bir şey yaşamamıştım.

Yüzümde de zaman zaman sivilceler çıkıyor ama saç dökülmesiyle birlikte gelince biraz endişelenmeye başladım. Acaba bu baharatlı yiyeceklerin bir etkisi olabilir mi? Cilt sağlığını ve saç köklerini etkileyen bir durum mudur bu?

Bilgisi ya da tecrübesi olan varsa çok sevinirim.

Selam,
Ben de tam senin gibi acı sevenlerdenim. Pul biberi, isotu, acı sosları eksik etmem soframdan. Ama geçen yıl bir dönem kafa derimde inanılmaz bir kaşıntı başladı. Hatta senin dediğin gibi sivilce gibi minik kabartılar da oluyordu. Saç dökülmesi de bu süreçte başladı ve açıkçası ben de “baharatlı yiyeceklerin etkisi olabilir mi?” diye sorguladım.

Dermatoloğa gittim, bana şöyle bir açıklama yaptı: Baharatlı ve özellikle yoğun acılı gıdalar, bazı insanlarda seboreik dermatit gibi kafa derisi sorunlarını tetikleyebiliyor. Bu da kaşıntı, pullanma ve saç köklerinin zayıflamasıyla sonuçlanabiliyor.

Ben ne yaptım? Baharatı biraz azalttım, her şeye pul biber atmamaya başladım. Bir de saç derimi rahatlatan, çay ağacı yağı içeren bir şampuan kullanmaya başladım. 3 hafta içinde farkı hissettim. Hem kaşıntı azaldı hem de dökülme durdu diyebilirim.

Kısacası evet, acı ve baharatlı yiyecekler bazı bünyelerde böyle etkiler yapabiliyor. Bence bir süre azaltıp vücudunu gözlemle. Saç ve cilt sana neyin fazla geldiğini mutlaka söylüyor.

Merhaba,
Ben de zamanında bu tarz bir döngüye girmiştim. Yemeklerde sürekli acı, her şeyin üstüne pul biber, üstüne gazlı içecek falan derken bir noktada saç derimde kızarıklık ve kabartılar başladı. Önce sivilce sandım ama sonra dökülme de başlayınca işin rengi değişti.

Bir cilt uzmanına danıştım ve bana şunu söyledi: Yoğun baharatlı beslenme, özellikle karaciğeri yoran bir alışkanlıksa, vücut bunu cilt yoluyla dışa vurabiliyor. Yüzdeki sivilceler, kafa derisindeki hassasiyet ve dökülme aslında sindirim sisteminin “bu bana fazla geliyor” demesi gibi düşün.

Beslenmemi biraz düzenledim, acıyı haftada 1-2’ye indirdim. Bununla beraber bol su içmeye, probiyotik gıdalar tüketmeye başladım.
Bir de saç derime haftada 1 defa gül suyu + aloe vera jeli karışımıyla hafif masaj yapıyorum. Kaşıntı tamamen gitti, dökülme de azaldı.

Uzun lafın kısası: evet, baharatlı yiyecekler lezzetli ama her vücut aynı toleransı göstermiyor. Biraz azaltıp nasıl tepki verdiğine bakmanı kesinlikle öneririm.

Geri
Üst Alt