Cildim Bazı Günler Çok İyi, Bazı Günler Sorunlu Görünüyor, Sebebi Ne Olabilir?

Handan

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda fark ettiğim bir durum kafamı bayağı kurcalıyor. Bazı sabahlar aynaya baktığımda cildim pürüzsüz, canlı ve sağlıklı görünüyor. Hiçbir şey yapmasam bile iyi duruyor. Ama bazı günler tam tersi… Aynı ürünleri kullanıyorum, aynı rutini uyguluyorum ama cildim sanki bana inat yapıyormuş gibi solgun, cansız ve bazen de sivilceye meyilli oluyor.

Başta bunun tamamen uykuya bağlı olduğunu düşündüm ama düzenli uyuduğum günlerde bile aynı dalgalanmayı yaşıyorum. Beslenme mi, stres mi, hormonlar mı, hava durumu mu derken işin içinden çıkamıyorum. Bir gün iyi gelen krem, ertesi gün hiçbir işe yaramıyormuş gibi hissettiriyor. Bu da insanın motivasyonunu düşürüyor açıkçası.

En çok merak ettiğim şey şu: Cilt gerçekten bu kadar değişken mi, yoksa benim fark etmediğim bir tetikleyici mi var? Regl dönemi, mevsim geçişleri ya da psikolojik durum bu kadar etkili olabilir mi? Yoksa kullandığım ürünler cildi zaman zaman yoruyor mu?

Aynı şeyleri yaşayanlar varsa deneyimlerini duymak isterim çünkü bazen sorun bende mi, yoksa bu durum normal mi anlayamıyorum.

Sizce cildin bazı günler çok iyi, bazı günler kötü görünmesinin asıl nedeni ne olabilir?

Bende bu durum tamamen hormonlarla bağlantılı çıktı. Regl dönemime yaklaştıkça cildim bir anda değişiyor. Aynı ürünleri kullansam bile sivilce çıkıyor, cilt daha mat duruyor. Döngüyü fark edince kendimi daha az suçlamaya başladım. Meğer bu dalgalanma çoğu kişide oluyormuş.

Oyla 0
Ben stresin çok etkili olduğunu düşünüyorum. Yoğun ve gergin olduğum haftalarda cildim hemen tepki veriyor. Daha solgun ve yorgun duruyor. Tatildeyken ise hiçbir ekstra ürün kullanmasam bile cildim parlıyor. Psikolojinin etkisini küçümsememek lazım.

Oyla 0
Dermatoloğum bana cildin yaşayan bir organ olduğunu söylemişti. Hava durumu, hormonlar, uyku, stres hepsi etkiliyor. Bu yüzden her gün aynı görünmemesi çok normal. Ben bunu kabullendikten sonra bakımımı daha sakin ve esnek yapmaya başladım, cildim de daha dengeli hale geldi.

Oyla 0
Mevsim geçişlerinde benim cildim özellikle çok değişiyor. Yazdan kışa geçerken her şey alt üst oluyor. Bu dönemlerde daha az ürün kullanmak bana iyi geliyor. Cildi zorlamamak bazen en iyi çözüm.

Oyla 0
Ben de ürünleri suçluyordum ama sonra fark ettim ki her şey ürün değil. Su tüketimi, uykusuzluk, hatta adet döngüsü bile fark yaratıyor. Cildin her gün aynı olması bence zaten mümkün değilmiş.

Oyla 0
Geri
Üst Alt