Cilt Bariyeri Bozulduğunu Nasıl Anlarız? Yanma ve Kızarıklık Neden Olur?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Merve
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Merve

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda cildim eskisine göre çok daha hassas olmaya başladı. Yıkadıktan sonra bile geriliyor, bazen sürdüğüm nemlendirici bile hafif yanma yapıyor. Özellikle asitli bir ürün kullandıktan sonra kızarıklık saatlerce geçmiyor. Önceden böyle değildim, ne değişti bilmiyorum.

Açıkçası son dönemde biraz fazla ürün denedim. Sosyal medyada gördüğüm her aktif içeriği rutinime ekledim diyebilirim. Retinol, AHA, BHA derken cildim bir anda tepki vermeye başladı. Şimdi neredeyse en basit ürün bile batıyor gibi hissediyorum. Acaba cilt bariyerim mi bozuldu diye düşünmeye başladım.

Cilt bariyeri bozulunca ne olur, nasıl anlaşılır tam emin değilim. Sivilce de çıkıyor ama daha çok hassasiyet ve kızarıklık var. Ürünleri tamamen bırakmalı mıyım yoksa toparlanması için özel bir bakım mı gerekiyor bilmiyorum.

Cilt bariyerinin zarar gördüğünü nasıl anlayabiliriz ve oluşan yanma ile kızarıklık nasıl düzelir?

Ben de aynı hatayı yaptım, bir anda çok fazla aktif kullandım. Cildim kızardı, pul pul oldu ve her şey yaktı. Dermatolog 1 ay boyunca sadece nazik temizleyici ve basit bir nemlendirici kullanmamı söyledi. Gerçekten sadeleşince toparladı.

Oyla 0
Cilt bariyeri bozulunca genelde ani hassasiyet, batma hissi ve normalde sorun yaratmayan ürünlere tepki oluyor. Bende öyle olmuştu. Seramid içerikli ürünler iyi gelmişti ama en önemlisi aktifleri kesmekti.

Oyla 0
Benimkisi mevsim geçişinde olmuştu. Soğuk hava da bariyeri etkileyebiliyor. Nem oranı düşünce cilt daha çabuk tahriş oluyor. O yüzden sadece ürün değil, çevresel faktörler de önemli.

Oyla 0
Retinole hızlı başlamıştım, haftada 4-5 gün sürüyordum. Büyük hata. Sonradan haftada 1’e düşürdüm ve nemlendirmeyi artırdım. Yavaş yavaş düzeldi. Sabırlı olmak gerekiyor.

Oyla 0
Eğer uzun süredir geçmeyen bir kızarıklık varsa rozasea da olabilir, ben başta bariyer sandım ama farklı çıktı. O yüzden çok uzarsa dermatoloğa görünmekte fayda var. Bazen altında başka bir hassasiyet problemi olabiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt