Ciltte Ani Döküntü ve Kaşıntı İçin Ne Yapılmalı?

Sanem

Kayıtlı Üye
Merhaba,
Geçtiğimiz ay aniden vücudumda kırmızı döküntüler ve yoğun kaşıntı başladı. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçti ama geçen hafta tekrar oldu. Doktora gittiğimde bunun alerjik bir reaksiyon olabileceğini söyledi.

Bazen yediğim gıdalar, bazen de yeni kullandığım kozmetik ürünler tetikliyor olabilir. Antihistaminik ilaçlar kaşıntıyı azaltıyor ama döküntülerin nedenini tam olarak bilmiyorum.

Peki sizin tecrübenize göre ciltte ani döküntü ve kaşıntı yaşandığında en doğru adım ne olmalı?

Bende 2 yıl önce benzer bir durum yaşandı ve haftada bir kez tekrarlamaya başladı. Dermatoloğum kapsamlı alerji testi istedi. Sonuçta bazı kuruyemişler, süt ürünleri ve parfümlü deterjanlara karşı alerjim olduğunu öğrendim. Tetikleyicileri tamamen hayatımdan çıkarınca ataklar neredeyse bitti. İlk başladığında kaşıntıyı azaltmak için buz kompresi yapıyordum, bu hem şişliği hem de kızarıklığı hızlıca indiriyordu. Ayrıca cildimi sürekli nemli tutmak da tahrişi önledi. Şimdi sadece yılda 1-2 defa, o da yanlışlıkla alerjen bir gıda tüketirsem ortaya çıkıyor.

Oyla 0
Bende döküntüler kozmetik ürünlerden kaynaklanıyormuş. Bir dönem parfümlü vücut losyonları ve güçlü kimyasallı şampuanlar kullanıyordum. Dermatoloğumun tavsiyesiyle tamamen doğal içerikli ürünlere geçtim. Cildim hassas olduğu için özellikle kış aylarında nemlendiriciyi iki kat uyguluyorum. Ani döküntü olduğunda buz kompresi yapıyorum ve antihistaminik ilaç alıyorum. Bu şekilde hem kaşıntı hem de kızarıklık birkaç saat içinde azalıyor. Ayrıca kaşımamaya özen gösteriyorum, çünkü kaşımak hem tahrişi artırıyor hem de iz bırakabiliyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt