Dermatoloğa Gitmeye Çekiniyorum Ama Cildim Her Geçen Gün Daha da Kötüleşiyor

Yaren Akkuş

Kayıtlı Üye
Herkese selam,

Uzun süredir cildimle ilgili sorunlar yaşıyorum ama bir türlü bir uzmana görünmeye cesaret edemedim. Başlarda sadece ufak tefek sivilceler vardı ama şimdi bunlara kızarıklık, kuruluk ve zaman zaman kaşıntı da eklendi.

İnternetten araştırarak ürün değiştirdim, beslenmeme dikkat etmeye çalıştım ama durum daha da ilerliyor gibi hissediyorum. Aynaya baktığımda cildimin eski hâlinden çok uzak olduğunu görüyorum.

Aslında içten içe bir dermatoloğa görünmem gerektiğini biliyorum ama hep “ya işe yaramazsa”, “ya ağır ilaçlar başlarsa” gibi düşüncelerle erteliyorum.

Cilt sorunlarını kendi başına çözmeye çalışmak bir yere kadar işe yarıyor ama şu an geldiğim noktada çok çaresiz hissediyorum.

Benim gibi doktora gitmeyi erteleyip sonra gerçekten fayda gören biri varsa, süreci ve yaşadıklarını paylaşırsanız belki bana da bir adım atma cesareti gelir…

Canım, yazdıkların çok tanıdık geldi bana… Ben de yıllarca aynen senin gibi "geçer herhalde" diye bekledim. Cildimde rozasea vardı ama ben hep "mevsimsel kuruluk" zannediyordum. Kremler, serumlar, ev yapımı maskeler… Hepsini denedim.

Sonunda bir gün artık o kadar kötüleştim ki, resmen yüzümde yanma hissiyle uyanmaya başladım. Eşim "artık bir doktora görün, daha fazla kendi kendine çözemezsin" dedi. İlk muayeneye giderken utanmıştım, sanki ihmalkârlığım yüzünden bu hale gelmişim gibi hissediyordum. Ama doktor o kadar sakin ve anlayışlıydı ki… Meğersem alerjik bir tepkiymiş yaşadığım şeylerin çoğu.

Şu an 6 aydır takipteyim. Cildim hâlâ mükemmel değil ama neyin bana iyi gelip neyin zarar verdiğini biliyorum. En önemlisi artık çaresiz hissetmiyorum.

Lütfen kendine bir iyilik yap ve ilk adımı at. Doktorun ne diyeceğini bilmeden varsayım yapmak sadece seni oyalıyor. Cesaret dediğin şey korkuyla birlikte yürüyebilmek. Yapabilirsin 🌷

Oyla 0
Aynı şeyleri yaşadım diyebilirim. Benim cildimde sürekli iltihaplı sivilceler çıkıyordu, özellikle stresli dönemlerde. Ve tabii ki internette her okuduğumu denedim: asitler, retinol, çay ağacı yağı… Sonuç? Daha çok tahriş.

Doktora gitmeye korkuyordum çünkü aklımda hep “roaccutane gibi ilaçlar verecekler, mahvolurum” düşüncesi vardı. Sonunda bir sabah tıraş olamayıp ayna karşısında sinir krizi geçirince randevu aldım.

İyi ki de almışım. Doktor sadece hafif antibiyotik krem ve uygun bir yıkama jeliyle başladık. İlk defa biri cildime özel bir şey önerdi. 3. ayda yüzümdeki iltihaplı yapı neredeyse kalmamıştı.

Korkularını çok iyi anlıyorum ama dışarıdan yardım almak güçsüzlük değil. Bilakis, sorumluluk almak. Unutma, iyi görünmek değil, iyi hissetmek için bunu yapıyorsun. Bir dermatoloğun bileceği şeyi biz Google’dan öğrenemeyiz.

Kendine haksızlık etme. Küçük bir adım at ve devamı zaten gelir.

Oyla 0
Geri
Üst Alt