Dinimizde Saç Satmak Günah mı?

Rukiye

Kayıtlı Üye
Günümüzde saç modası sadece estetik ya da kişisel bakım amacıyla değil, aynı zamanda ticari kazanç amacıyla da sıkça kullanılmaya başlandı. Özellikle son yıllarda birçok kişi “bu işi yaparak para kazanırım” düşüncesiyle harekete geçiyor ve ne yazık ki bazı etik sınırları da zorlayabiliyor. Bu durumların en yaygın örneklerinden biri de başkasının saçını satın alıp, başka bir kişiye kaynak saç uygulaması yaparak yeniden satışını gerçekleştirmek oluyor. Hatta bazıları bu saçları doğrudan peruk üretimi ya da yurt dışı satışı gibi alanlarda değerlendiriyor.

Benim kafama takılan ve uzun süredir içimde netleştiremediğim konu ise bunun dini açıdan uygunluğu. Yani, başkasının saçını kullanmak günah mı?, ya da bu saçların ticaretini yapmak İslam’a göre caiz mi değil mi? diye gerçekten merak ediyorum. Bu soruyu internette araştırdığımda karşıma birçok farklı yorum çıktı. Kimileri bunun açık bir şekilde günah olduğunu söylüyor, özellikle “insanın bir parçası satılamaz” düşüncesini savunuyor. Diğer yandan bazıları ise bunun sadece bir malzeme olduğu, herhangi bir ibadetle doğrudan ilişkili olmadığı için günah sayılmayacağını iddia ediyor.

Açıkçası bu konuda kafam karışmış durumda. Her iki tarafın da kendince haklı gerekçeleri var gibi görünüyor ama ben daha net ve içime sinecek bir bakış açısına ihtiyacım olduğunu hissediyorum. Bu yüzden bu başlığı açarak siz değerli üyelerimizin fikirlerini, dini bilgi ve yorumlarını duymak istedim. Belki aramızda bu konuda bilgili olanlar ya da daha önce benzer bir sorguya düşüp çözüm arayanlar vardır.

Sizce başkasının saçını kullanmak günah mı? Ya da bu saçlardan gelir elde etmek dinen doğru bir davranış mı? Forumda hep birlikte bu konuya açıklık getirebilirsek, hem benim gibi düşünen kişilere yardımcı oluruz hem de topluca doğru bir bilinç kazanmış oluruz.

Haydi bakalım, cevaplarınızı ve yorumlarınızı dört gözle bekliyorum. Gerçekten çok merak ediyorum, belki de bu sayede içim rahatlayacak.

İslam dini, insanın vücuduna ve onun parçalarına büyük bir değer verir ve bunların ticaretini yapmak, insanın değerine aykırı bir durum olarak görülür.

Ancak, sentetik malzemelerden yapılmış peruk ve postişlerin kullanımı bu kapsam dışında değerlendirilebilir. Bu tür ürünlerin yapımında gerçek insan saçı kullanılmadığı için dini açıdan kabul edilebilir olabilir.

Sonuç olarak, dinimizde insan saçının satışı ve ticareti haram olarak kabul edilirken, sentetik malzemelerden yapılmış ürünlerin kullanımı konusunda daha esnek bir yaklaşım bulunmaktadır. Her durumda, dini hükümlere uygun hareket etmek ve bu konularda güvenilir dini otoritelerden bilgi almak önemlidir.

"Allah, saçına saç ekleyen ve ekletmek isteyen kadınlara lanet etmiştir." (İbn-i Âbidin, V/256)

Bence de günah olmalı. Sonuçta bir başkasının saçını takarak ahlaksızca hayatını yaşayanlar göz önünde bulunduğunda, münafık birinin gidip muhafazakar birine ait bir şeyi kullanması hiç de normal değil. Müslüman olmaktan gerçekten gurur duyuyorum. Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ve kitabımıza yazılmış.

Geri
Üst Alt