Doğal Şampuana Geçişte Saçın Sertleşmesi Normal Mi?

Birsen Sözlü

Kayıtlı Üye
Geçen hafta merak edip sonunda doğal içerikli bir şampuan aldım. Kutusunu açtığımda kokusu hoşuma gitti ama ilk yıkamadan sonra saçımın dokusu beklediğim gibi olmadı. Normalde daha yumuşak dururdu; bu sefer sanki hafifçe gerilmiş, böyle tuhaf bir sertlik bırakmıştı.

Bugün saçımı kuruturken parmaklarımı arasından geçirince o farklı hissi yine fark ettim. Aşırı rahatsız edici değil ama kesinlikle alıştığım bir his de değil. İçeriğinde sülfat yok, silikon yok; çoğu kişi “Bu süreç normal, saçın kendi haline dönmesi zaman alır” diyor. Ama herkesin deneyimi aynı mı emin değilim.

Doğal ürünlerde ilk hafta saçın “ayarlama” dönemi yaşadığı söyleniyor. Bazıları bu sertleşmenin sadece geçici olduğunu, saçın kimyasaldan arındıkça toparladığını anlatıyor. Bazıları ise bunun uyumsuzluk işareti olabileceğini söylüyor.

Bu yüzden kararsız kaldım: Doğal şampuana geçince saçın sertleşmesi gerçekten normal mi, yoksa dikkat edilmesi gereken bir uyarı mı?

Çözüm
Doğal ürün kullandığım dönemde bende sertlik artmıştı ama benim için bu sadece geçici bir adaptasyon oldu. Kuaförüm, kimyasal bırakınca saçın kendi yağ dengesini kurmaya çalıştığını söylemişti. Eğer sende kırılma artmıyorsa bir süre daha kullanıp sonucu gözlemleyebilirsin.
Geçen yıl doğal şampuana geçtiğimde bende de ilk hafta ciddi sertleşme olmuştu ama benim saçım kimyasal içeriklere çok alışmıştı. Birkaç yıkama sonra dokusu toparladı. Bu geçiş süreci çoğu kişide oluyor. Eğer sende kaşıntı ya da dökülme yoksa biraz zaman tanıyabilirsin.

Ben doğal ürünlere geçerken aynı sertlik hissini yaşamıştım. Bende özellikle uçlar daha kuru duruyordu ama benim kuaförüm bunun tamamen normal olduğunu söylemişti. Saç derisi yeni düzene alışınca yumuşama geri geldi. Eğer sende sertlik giderek artmıyorsa sorun değildir.

Doğal şampuana geçen arkadaşlarımda da aynı şey olmuştu. Bende hafif bir kuruluk olmuştu ama benim saçım ince telli olduğu için hızlı toparladı. Doğal içeriklerde saçın koruyucu tabakası yeniden şekillendiği için ilk günler sertlik hissi normal kabul ediliyor. Zamanla dengeleniyor.

Benim geçiş sürecim biraz uzun sürmüştü. Bende iki hafta sertlik hissettim ama benim saçım boyalı olduğu için biraz daha yavaş adapte oldu. Eğer sende de boyalıysa bu süreç biraz uzayabilir. Yine de sertlik azalıyor ve başka yan etki yoksa panik yapmaya gerek yok.

Doğal ürün kullandığım dönemde bende sertlik artmıştı ama benim için bu sadece geçici bir adaptasyon oldu. Kuaförüm, kimyasal bırakınca saçın kendi yağ dengesini kurmaya çalıştığını söylemişti. Eğer sende kırılma artmıyorsa bir süre daha kullanıp sonucu gözlemleyebilirsin.

Çözüm
Geri
Üst Alt