Ekim Sonrası Saç Yıkama Nasıl Olmalı?

Doğan Özükar

Kayıtlı Üye
Arkadaşlar selam, saç ekimimi henüz 10 gün önce yaptırdım ve süreç tahmin ettiğimden çok daha hassasmış. Doktor ilk yıkamanın genelde 3. günden sonra yapılabileceğini söyledi ama iş uygulamaya gelince insan eli ayağına karışıyor. Özellikle ilk birkaç gün kabuklanma ve hassasiyet çok fazlaydı, dokunmaya bile çekiniyorsun.

İlk yıkamayı klinikte yaptılar, açıkçası o kadar yumuşak davrandılar ki ben evde aynı şekilde yapabilir miyim emin olamadım. Şimdi evde yıkamaları kendim yapıyorum. Önce losyonu hafifçe sürüp 30 dakika bekletiyorum, sonra ılık suyla duruluyorum. Ardından özel şampuanı avucumda köpürtüp saç derisine baskı yapmadan uyguluyorum. Parmak uçlarıyla, tırnak değmeden… O kadar dikkat istiyor ki insan nefesini tutuyor resmen.

Klinikten verilen sprey ve yıkama losyonlarını aksatmadan kullanıyorum ama bazen “çok mu bastım, acaba köklere zarar verdim mi” endişesi oluyor. En zoru da suyun şiddetini ayarlamak; çok az tutsan temizlenmiyor, fazla tutsan korkuyorsun.

Şu an 10. gündeyim, kabukların bir kısmı döküldü ama hâlâ tam geçmedi. Saç derim ara ara hafif kaşınıyor, sanırım iyileşme süreciyle alakalı.

👉 Siz ilk yıkamayı nasıl yaptınız? Özellikle kabuklanma döneminde suyun basıncını nasıl ayarladınız, özel bir teknik kullanan var mı?

Ben de seninle aynı süreci yeni yaşadım, 12. gündeyim. İlk başta ben de korkuyordum ama doktorun dediği gibi suyun gücünü çok düşük seviyeye getirip ılık su kullandım. Losyonu sürüp 25 dakika beklettikten sonra yumuşakça duruluyorum. Şampuanı direkt saça değil, avucumda köpürtüp öyle uyguluyorum. Bu şekilde kabuklar kendiliğinden dökülmeye başladı, hiçbir köke zarar gelmedi. Sabırla devam et, acele etme.

Oyla 0
İlk yıkamada bende de büyük stres olmuştu, özellikle su tutarken elim titredi resmen. Doktorum “tırnak değil, parmak uçlarıyla dokun” demişti, o çok işe yaradı. Ben 7. günde kendi yıkamama geçtim. Panthenol sprey kullandım, cildi yumuşatıyor. Yıkama sonrası kesinlikle havlu sürtme, sadece tampon hareketle kurula. 10. günden sonra kabuklar kendiliğinden dökülüyor, panik yapma.

Oyla 0
Ben 9. gündeyim, ilk yıkamayı klinikte gördüm ve aynı yöntemi evde uyguluyorum. En kritik nokta suyun tazyiki; ben duş başlığını elime alıp dikey değil, eğik açıyla tuttum. Böylece su direkt köklere vurmadı. Şampuanı da köpürttükten sonra elin içiyle hafif hafif dokundum. 14. günde tüm kabuklar dökülmüştü. Köklerin rahat etmesi için sert hareketten kaçınmak şart.

Oyla 0
Benim ilk yıkamam 5. gündeydi, klinik bizzat yaptı. Eve geçince videolardan izleyip aynı şekilde yaptım. Önce losyon, sonra yumuşak durulama. Şampuanı direkt dökmek yerine avuçta köpürtmek bence en güvenli yöntem. Ayrıca ılık su çok önemli, sıcak su deriyi tahriş ediyor. 2 hafta boyunca nazik davranınca kabuklanma sorunsuz geçti. Şimdi saçlarım gayet iyi durumda.

Oyla 0
Yıkama süreci gerçekten sabır işi. Ben 15. gündeyim, ilk 10 gün boyunca sadece klinikten verilen ürünleri kullandım. Losyonu sürdükten sonra 30 dakika bekletip duş başlığını en düşük basınca aldım. Şampuanı tırnak değmeden, parmak içiyle uyguladım. Kabukları asla zorlamadım, kendiliğinden döküldüler. O süreçte korkmak normal ama doğru yıkama ile köklerin zarar görme ihtimali çok düşük.

Oyla 0
Geri
Üst Alt