Elimi Saçıma Attığımda Tel Tel Saç Geliyor, Bu Normal Mi Yoksa Dökülme Mi Başladı?

Oğuz Bayam

Kayıtlı Üye
Selam millet,

Uzun zamandır içime dert olan bir konuyu sormak istiyorum. Yaş 26, erkek. Son 1-2 aydır özellikle fark ettim: Elimi saçıma her attığımda birkaç tel geliyor. Banyoda, yastıkta, elbisemde de arada saç görüyorum ama en çok dikkatimi çeken şey elimle saçıma dokunduğumda gelen teller.

Şimdi, panik yapmak istemiyorum ama kafayı da yemeyeyim diye buraya yazıyorum. Genetikte de var biraz… Babamın saçları 30’larında seyreldi. Özellikle şakak bölgelerinde hafif açılma hissediyorum ama öyle tamamen kelleşme değil.

🔹 Stres, beslenme, uyku falan da etkiliyor diyorlar. Son zamanlarda uykularım biraz bozuk, iş hayatı da stresli.
🔹 Duşta 20-30 tel gitse normal deniyor ama elimle hafif tarar gibi yapınca bile tel geliyor.
🔹 Minoxidil gibi ürünler var ama kullanmaya başlarsam sürekli kullanmam mı gerekir diye korkuyorum.

Ne zaman dökülme “normal” sayılır, ne zaman “müdahale etmeli” aşamasıdır?
Doktora mı gitsem, yoksa panik yapmadan izlemeye devam mı etsem?

Samimi cevaplarınızı bekliyorum. Aynı durumu yaşayan varsa yazarsa çok sevinirim 🙏

Teşekkür ederim şimdiden.

Kanka yaş olarak çok yakınız ve ben de 25’im. Yazdıklarının neredeyse birebir aynısını geçen yıl ben yaşadım. Elimi saçıma atınca gelen teller, yastıkta birkaç saç, özellikle duş sonrası "acaba fazla mı?" diye kendini sorgulama… Çok iyi anlıyorum.

Ben de önce internette deli gibi araştırma yaptım, sonra dermatoloğa gittim. Adamın ilk söylediği şey “her saç dökülmesi kellik değildir” oldu. Günde 50-100 tel dökülme normalmiş, özellikle mevsim geçişlerinde ve stresli dönemlerde bu sayı artabiliyormuş.
Ama şakaklarda açılma, saç çizgisinde geri çekilme varsa (ki sende genetik de var diyorsun), bu erkek tipi saç dökülmesi (androgenetik alopesi) başlangıcı olabilir dedi.

Ben erken davranıp Minoxidil’e başlamadım ama biotin + çinko + D vitamini içeren bir takviye kullandım. Üstüne saçımı yormamaya özen gösterdim: sert havlu yok, sıcak fön yok, agresif şampuan yok.
1 yıldır bu şekilde ilerliyorum, dökülme azaldı. Ama hala gözüm gibi bakıyorum.

Bence panik etmeden ama vakit de kaybetmeden doktora görün. Erken teşhis, geç kalmaktan iyidir.

Kardeşim çok tanıdık geldi. Ben 27 yaşındayım ve 2 yıl önce benzer süreçlerden geçtim. Özellikle stres dönemlerinde saçım avuç avuç gidiyordu gibi hissediyordum. Hatta bazen elime gelen 3-5 tel bile krize sebep oluyordu çünkü “bu başlangıç mı?” diye kendi kendimi yiyorum.

Minoxidil konusuna gelirsek, evet etkili ama “başlarsan ömür boyu kullanman gerekir” efsanesi biraz abartı. Sadece kullanmayı bırakınca elde edilen kazanç kaybolabiliyor. Yani saç dökülmesi ilerliyorsa, Minoxidil bunu yavaşlatıyor. Ama asıl önemli olan dökülme nedenin ne olduğu.

Ben doktora gittim, saç analiz cihazıyla saç derisine baktı. Hafif genetik dökülme eğilimim vardı ama stres ve uyku eksikliği daha fazla etki etmiş. Takviye desteği aldım, 3 ay Minoxidil kullandım, sonra yavaşça bıraktım. Şimdi sadece beslenme ve uyku düzeniyle kontrol altındayım.

Sonuç: Şu an senin olduğun noktada ben de paniklemedim ama göz ardı da etmedim. Bence sen de önce durumu netleştir, sonra ne gerekiyorsa yaparsın. “Kelleşmeden önce önlem almak” her zaman daha kolay.

Geri
Üst Alt