Erkeklerde Saç Dökülmesi Genetikse Hiçbir Şey Yapılamaz Mı?

Mehmet Şahin

Kayıtlı Üye
Ailemde saç dökülmesi yaygın. Babamın saçları erken yaşta açılmış, amcalarımda da benzer durum var. Bu yüzden kendi saçlarımda bir değişim fark edince ilk duyduğum cümle hep şu oldu: “Genetikse yapacak bir şey yok.” Açıkçası bu düşünce biraz moral bozuyor çünkü o zaman hiçbir şey denemeye gerek yokmuş gibi geliyor.

Ama çevremde genetik dökülmesi olmasına rağmen saçlarını daha uzun süre koruyabilen insanlar da görüyorum. Bu da kafamı karıştırıyor. Demek ki genetik her şeyi belirlemiyor ya da en azından sürecin hızını etkileyen başka faktörler var.

Benim beklentim saçımı 60 yaşıma kadar korumak değil. Sadece süreci biraz yavaşlatmak ve kontrol altına almak mümkün mü, bunu bilmek istiyorum.

Erkek tipi saç dökülmesi genetikse gerçekten hiçbir şey yapılamaz mı, yoksa süreç yönetilebilir mi?

Genetik kader ama zamanlaması değişebiliyor. Bende dökülme olacağı belliydi ama erken önlemle yıllarca idare ettim. Yani tamamen çaresiz değil.

Oyla 0
Genetik varsa saç dökülür ama herkes aynı hızda dökülmez. Yaşam tarzı, stres, bakım çok etkiliyor. Ben bunu net yaşadım.

Oyla 0
“Hiçbir şey yapılamaz” demek yanlış. Durdurmak zor ama yavaşlatmak mümkün. Bunu kabul edince beklenti de daha gerçekçi oluyor.

Oyla 0
Doktorum “genetik dökülme yönetilir ama yok edilemez” demişti. Bu bakış açısı çok netti ve beklentimi doğru yere koymamı sağladı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt