Erkeklerde Saç Dökülmesi Mevsimsel Olabilir Mi?

Necmi Kaya

Kayıtlı Üye
Saç dökülmemin yılın belirli dönemlerinde arttığını fark etmeye başlayınca bunun mevsimsel olup olmadığını sorgulamaya başladım. Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında duşta ve tararken daha fazla saç görüyorum. Yaz aylarında ise bu durum biraz daha azalıyor gibi geliyor.

Bu döngü birkaç yıldır benzer şekilde tekrar edince “acaba bu normal mi” diye düşünmeye başladım. Çünkü dökülme tamamen durmuyor ama bazı dönemlerde daha yoğun yaşanıyor. Saçlarımda henüz net bir açıklık yok ancak bu geçici artışlar insanın kafasını karıştırıyor.

İnternette mevsimsel saç dökülmesiyle ilgili çok farklı yorumlar var. Kimileri bunun tamamen normal olduğunu söylüyor, kimileri ise altta yatan bir sorunun işareti olabileceğini yazıyor. Hangisinin doğru olduğunu ayırt etmek zor.

Beslenme düzenim yıl boyunca çok değişmiyor ama mevsim geçişlerinde stresim artabiliyor. Bunun da etkisi var mı emin değilim. Bir yandan “normaldir geçer” demek istiyorum, diğer yandan da bu durumu hafife almak istemiyorum.

Benim gibi belirli dönemlerde saç dökülmesi artan erkeklerin deneyimlerini merak ediyorum.

Erkeklerde belirli mevsimlerde artan saç dökülmesi genellikle normal kabul edilen bir durum mudur?

Bende de her sonbaharda dökülme artıyor. Doktorum bunun mevsimsel olabileceğini söylemişti. Genelde birkaç ay içinde azalıyor. Ama yine de her yıl takip etmek faydalı oluyor.

Oyla 0
Mevsimsel dökülme normal ama tamamen görmezden gelmemek gerekiyor. Benim mevsimsel sandığım dökülme zamanla kalıcı hâle geldi. O yüzden artış çok fazlaysa kontrol ettirmek mantıklı.

Oyla 0
Stresle birlikte mevsim geçişleri bende dökülmeyi artırıyor. Özellikle uyku düzenim bozulduğunda fark daha net oluyor. Stres azalınca dökülme de eski seviyesine dönüyor.

Oyla 0
Doktorum mevsimsel dökülmenin genelde geçici olduğunu ama her yıl aynı yoğunlukta yaşanıyorsa altta başka nedenler olabileceğini söylemişti. Ben bu yüzden kan tahlili yaptırdım.

Oyla 0
Mevsimsel dökülme yaşayan çok kişi var ama herkesin sınırı farklı. Ben fotoğrafla takip ederek normal mi abartı mı olduğunu anlamaya çalışıyorum. Bu yöntem karar vermemde yardımcı oldu.

Oyla 0
Geri
Üst Alt