Güneş Koruyucu Kullanmama Rağmen Neden Leke Oluşuyor?

Sibelim

Kayıtlı Üye
Güneş koruyucu kullanmayı uzun zamandır ihmal etmiyorum. Sabahları cilt bakımımın en önemli adımı haline geldi, hatta dışarı çıkmasam bile sürmeye çalışıyorum. Buna rağmen son dönemde cildimde özellikle yanaklarımda ve alın bölgemde koyu renkli lekeler fark etmeye başladım. İlk başta çok önemsemedim ama zamanla kalıcı gibi durmaları beni düşündürmeye başladı.

Aklıma gelen ilk soru şu oldu: “Ben zaten güneş kremi kullanıyorum, peki neden hâlâ leke oluşuyor?” Belki yeterli miktarda sürmüyorum, belki gün içinde yenilemeyi ihmal ediyorum. Bazen aceleyle hazırlanırken incecik sürüp çıkıyorum, bazen de makyajlıyken yenilemeye üşeniyorum. Şapka ya da güneş gözlüğü gibi ekstra önlemleri de çoğu zaman atlıyorum. Belki de sadece krem sürmek tek başına yeterli değildir.

Ayrıca kullandığım ürünün gerçekten geniş spektrumlu olup olmadığından da emin değilim. SPF değerine bakıyorum ama UVA koruması konusunda çok bilinçli davrandığımı söyleyemem. Bir de cildim hassas olduğu için peeling ve aktif içerikleri bazen abartmış olabilirim. Tüm bunlar üst üste gelince leke kaçınılmaz mı oluyor diye düşünüyorum. Doğruyu yapmak istiyorum ama nerede hata yaptığımı netleştiremiyorum.

Düzenli güneş koruyucu kullanmama rağmen ciltte leke oluşmasının sebebi ne olabilir?

Ben de aynı durumu yaşadım ve sorun miktardaymış. Meğer sürdüğüm güneş kremi olması gerekenin çok altındaymış. Yüz için iki parmak kuralını uygulamaya başladıktan sonra yeni leke oluşumu durdu. Yenilemeyi de ihmal etmemek gerekiyor, yoksa sabah sürmek tek başına yeterli olmuyor.

Oyla 0
Sadece SPF değerine bakmak yetmiyor. Ben UVA koruması zayıf bir ürün kullanıyormuşum, sonradan öğrendim. Geniş spektrumlu bir güneş kremine geçince lekelerim belirgin şekilde artmamaya başladı. Ayrıca boyun ve göz çevresini atlamamak da çok önemli.

Oyla 0
Bende lekenin sebebi yanlış bakım çıktı. Güneş kremi sürüyordum ama üstüne asitli ürünleri çok sık kullanıyordum. Cilt hassaslaşınca güneşten daha kolay etkileniyormuş. Aktifleri azalttım, korumayı düzgün yapınca sorun büyük ölçüde çözüldü.

Oyla 0
Güneş kremi kullanıyorum diye kendimi tamamen güvende sanıyordum ama şapka, gözlük gibi fiziksel korumayı ihmal ediyordum. Özellikle yazın bu detaylar çok fark ediyor. Hepsini birlikte yapınca cildim daha iyi durumda.

Oyla 0
Yenileme konusu bence en kritik nokta. Ben makyajlıyken yenilemediğim için lekelerim artıyordu. Şimdi stick ve sprey formda ürünlerle gün içinde mutlaka tazeliyorum. O zamandan beri yeni leke çıkmadı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt