Güneş Lekelerine Karşı Önlem Almak İçin Ne Zaman Başlamalıyım?

Gülsüm Bilir

Kayıtlı Üye
Henüz belirgin bir güneş lekem yok, ama annemin ve teyzemin cildinde yıllar içinde oluştuğunu görünce korkmaya başladım.

Şu anda 28 yaşındayım ve günde bir kez güneş kremi sürüyorum, ama bazı günler atladığım oluyor.

Lekelerin oluşmasını önlemek için daha fazlası gerek mi?

Siz güneş kaynaklı lekelerle karşılaşmadan önce nasıl önlemler aldınız? Güneş kremi dışında destek aldığınız serum ya da başka bir ürün oldu mu?

Çözüm
Benim de annemin özellikle elmacık kemiklerinde koca koca güneş lekeleri var, yazdan sonra belirginleşiyor. O yüzden 25’ten sonra ben biraz panikleyip kendime doğal bir rutin kurdum.
Her sabah mutlaka mineral içerikli güneş kremi kullanıyorum, gün içinde 4 saat sonra yeniliyorum (kullandığım sprey formda, kolay oluyor).

Ekstra olarak sabahları yeşil çay ekstresi içeren bir serum, geceleri ise arı sütü + probiyotik içerikli bir nemlendirici kullanıyorum. Cilt bariyerini güçlendirdiği için güneşe karşı daha dayanıklı hale geldi cildim.
Ayrıca mümkün oldukça gölge tercih ediyorum, bu bile cilt sağlığı açısından çok etkili. Gözle görünür lekem yok ama cilt tonu eşitsizliği bile bazen ileride lekeye...
Ben de senin yaşlarındayken aynı endişeleri yaşıyordum çünkü annemde de özellikle yanak üstlerinde ve alın çizgisinde kahverengi lekeler oluşmuştu zamanla. O yüzden 26'dan sonra biraz daha dikkatli olmaya başladım.

Sadece güneş kremi sürmek yetmiyor, özellikle sabah sürdüğün kremi gün içinde tazeliyorsan daha etkili oluyor. Ben ofisteyim genelde ama cam kenarındayım, cam arkasından bile UV geçiyor ya...
Ek olarak C vitamini serumu kullanıyorum sabahları. Şu an The Ordinary kullanıyorum ama daha önce La Roche-Posay’in C10 serumu vardı, o daha hızlı etki etmişti bende. Cilt tonum daha eşit oldu, lekelenme hiç başlamadan önünü kesiyor gibi hissediyorum.

En büyük farkı ne yaptı biliyor musun? Yaz-kış demeden krem kullanmaya başladığımda cildim gözle görülür şekilde daha aydınlık kalmaya başladı. Bence senin yaşta başlamak büyük avantaj.

Oyla 0
Ben 30’a kadar güneş kremi falan nedir bilmezdim. Motorla işe gidip geldiğim için yüzüm direkt güneşle tanışıyor her gün.

Geçen yıl sağ yanağımda ufak bir gölge gibi leke oluştu, doktor “foto yaşlanma başlamış” dedi. O günden beri her sabah 50 SPF sürüyorum, ama esas farkı güneş koruyucu şapka ve gözlük ile yaptım.
Serum olarak da gece niasinamide ve arada bir azelaik asit kullanıyorum. Bu ikisi hem kızarıklıkları azalttı hem de oluşan o hafif lekeyi bayağı soldurdu.

Kısacası evet, sadece güneş kremi başlangıç için iyi, ama desteklemezsen yıllar içinde birikir ve silmek zor oluyor. Önlem almak her zaman daha kolay.

Oyla 0
Benim de annemin özellikle elmacık kemiklerinde koca koca güneş lekeleri var, yazdan sonra belirginleşiyor. O yüzden 25’ten sonra ben biraz panikleyip kendime doğal bir rutin kurdum.
Her sabah mutlaka mineral içerikli güneş kremi kullanıyorum, gün içinde 4 saat sonra yeniliyorum (kullandığım sprey formda, kolay oluyor).

Ekstra olarak sabahları yeşil çay ekstresi içeren bir serum, geceleri ise arı sütü + probiyotik içerikli bir nemlendirici kullanıyorum. Cilt bariyerini güçlendirdiği için güneşe karşı daha dayanıklı hale geldi cildim.
Ayrıca mümkün oldukça gölge tercih ediyorum, bu bile cilt sağlığı açısından çok etkili. Gözle görünür lekem yok ama cilt tonu eşitsizliği bile bazen ileride lekeye dönebiliyor, o yüzden şimdiden önlem almak şart.

Oyla 0
Çözüm
Paylaştığınız değerli bilgiler benim için gerçekten çok önemliydi. Saç Rehberi Rehberi Forum üyelerine katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel açıklamış ve yanıtlamışsınız. İnanın, o kadar araştırma yaptım ama bu bilgilere bir türlü ulaşamamıştım.

Oyla 0
Geri
Üst Alt