Her Gün Şampuan Kullanan Erkekler Saçına Zarar mı Veriyor?

Kenan Akay

Kayıtlı Üye
Saçımı neredeyse her gün yıkıyorum çünkü spor yapıyorum ve yıkamazsam kendimi rahatsız hissediyorum. Ter, toz, kir derken duş almadan duramıyorum ama bir yandan da “acaba saçımı bozuyor muyum” diye düşünüyorum. Bazıları her gün yıkamanın saç dökülmesini artırdığını söylüyor, bazıları ise doğru şampuanla sorun olmadığını savunuyor. Açıkçası kime inanacağımı şaşırdım.

Bazen saçımın eskisine göre daha kuru olduğunu hissediyorum, bazen de tam tersi daha çabuk yağlanıyor gibi geliyor. Bu durum her gün yıkamaktan mı yoksa kullandığım şampuandan mı kaynaklanıyor, emin olamıyorum. Saçım kısa olduğu için çok bakım yapma alışkanlığım da yok, sadece şampuanla geçiyorum. Ama son zamanlarda saç derimde hafif bir hassasiyet hissetmeye başladım.

Her gün yıkamayı bırakmak da bana pek mantıklı gelmiyor çünkü spor sonrası saç yıkanmayınca kötü hissediyorum. Bu işin doğru dengesi nedir, gerçekten zarar mı veriyoruz yoksa abartılıyor mu merak ediyorum.

Her gün şampuan kullanan erkekler saç sağlığını korumak için nelere dikkat etmeli?

Ben de yıllarca her gün yıkadım ve sorun yaşamadım ama şampuanı değiştirdiğimde fark ettim. Güçlü temizleyen şampuanlar her gün kullanıma uygun değilmiş. Daha yumuşak içerikli bir ürüne geçince kuruluk azaldı. Yani sorun sıklıktan çok kullanılan ürün bence.

Her gün yıkamak tek başına zarar değil ama saç derisini ihmal edince sıkıntı çıkıyor. Ben haftada bir gün sadece suyla yıkıyorum, şampuan kullanmıyorum. Bu küçük değişiklik saç derimi rahatlattı.

Spor yapan erkeklerde her gün yıkamak gayet normal. Asıl hata saç derisini tamamen yağsız bırakmak. Duştan sonra saç derisi geriliyorsa veya kaşınıyorsa o şampuan sana göre değildir. Ben bunu geç fark ettim.

Bir dönem dökülme yaşadım ve her gün yıkamayı suçladım ama meğer genetikmiş. Dermatoloğa gittikten sonra rahatladım. Her gün yıkamak tek başına dökülme sebebi değil, bu biraz şehir efsanesi.

Ben çözümü iki şampuan kullanarak buldum. Haftanın çoğu günü hafif bir şampuan, haftada 1–2 gün daha derin temizleyen bir ürün kullanıyorum. Böylece hem temiz hissediyorum hem saçım yıpranmıyor.

Geri
Üst Alt