Isısız Saç Bakımı Yıpranmayı Azaltır Mı, Deneyen Var Mı?

Hira Harmancı

Kayıtlı Üye
Son zamanlarda saç bakımında en çok duyduğum şeylerden biri “ısıyı tamamen bırakmak”. Fön, maşa, düzleştirici derken saçın asıl düşmanının bunlar olduğu söyleniyor. Ben de yıpranmış ve kırılmaya meyilli saçlarımdan dolayı bunu ciddi ciddi düşünmeye başladım. Ama dürüst olayım, ısısız saç fikri bana biraz korkutucu geliyor.

Saçımı ısı kullanmadan bıraktığımda çok kabarıyor, şekilsiz duruyor ve kontrol etmesi zorlaşıyor. Bu yüzden “yıpranma azalacak” deniyor ama günlük hayatta bu ne kadar sürdürülebilir, emin değilim. Birkaç hafta tamamen ısıyı bırakmayı denedim. Evet, saçım biraz daha az kırıldı ama görüntü olarak kendimi iyi hissetmedim. Bu da insanın motivasyonunu düşürüyor.

Bir yandan saçımın sağlığı, bir yandan kendimi aynada beğenme isteği arasında kalıyorum. Isısız bakım gerçekten uzun vadede saçın dokusunu iyileştiriyor mu, yoksa sadece geçici bir önlem mi? Belki de ısıyı tamamen bırakmak değil, doğru şekilde kullanmak yeterlidir. Ama bu konuda net bir yol haritası bulmak zor.

Gerçekten ısıyı bırakıp saçında fark görenler var mı, yoksa bu biraz idealize edilen bir yaklaşım mı, bilmek istiyorum.

Isısız saç bakımı gerçekten yıpranmayı azaltıyor mu, yoksa pratikte sürdürülemez mi?

Ben ısıyı bırakma kararını ani verdim ve ilk ay gerçekten saçımla kavga ettim diyebilirim. Kabarıklık, şekilsizlik, aynaya bakıp “neden bunu kendime yaptım” dediğim çok oldu. Ama ikinci aydan sonra saçımın dokusu değişmeye başladı. Kırılmalar azaldı, saçım daha tok duruyor. Görüntü mükemmel değil ama sağlık olarak fark net.

Oyla 0
Isıyı tamamen bırakmak bana göre değil ama eskisi gibi düşünmeden maşa yapmıyorum. Artık saçım gerçekten ihtiyaç duyuyorsa şekillendiriyorum. Önceden her duş sonrası fön şarttı. Şimdi haftada bir. Bu bile saçımda ciddi fark yarattı. Yıpranma tamamen bitmedi ama kontrol altına girdi.

Oyla 0
Ben ısısız bakımı “ya hep ya hiç” gibi düşünüyordum ama olay öyle değilmiş. Kuaförüm bana düşük ısı + seyrek kullanım + bakım üçlüsünü önerdi. Bu şekilde saçım ne şekilsiz kaldı ne de eskisi kadar yıprandı. Isıyı akıllı kullanmak bence anahtar nokta.

Oyla 0
Isıyı bırakınca saçımın gerçek yapısını fark ettim ve açıkçası çok hoşuma gitmedi 😅 Dalgalı ve kabarmaya meyilliymiş. Ama zamanla doğru ürünleri buldukça saçım daha kontrollü hale geldi. Isısız bakım sadece ısıyı bırakmak değil, saçını yeniden tanımak gibi bir süreç.

Oyla 0
Bence sosyal medyada anlatıldığı kadar romantik değil bu iş. Isıyı bırakıyorsun ama onun yerine saçına daha fazla emek vermen gerekiyor. Uygun krem, doğru tarama, gece nasıl uyuduğun… Bunları yapmazsan ısısız bakım tek başına mucize yaratmıyor. Ama doğru yapıldığında fark ettiriyor.

Oyla 0
Geri
Üst Alt