Islak Saçla Uyumak Gerçekten Zararlı mı?

Beren Bilge

Kayıtlı Üye
Bazen uzun bir günün sonunda duştan çıkıp saçımı kurutmaya bile halim kalmıyor. Havluya sarıp “nasıl olsa kendi kendine kurur” deyip yatıyorum. Ama son zamanlarda sabah kalktığımda saç tellerim sanki daha kırılgan, hatta bazı yerlerde garip bir şekilde şekilsiz duruyor. Üstelik dökülme de artmış gibi. “Islak saçla uyuma” uyarılarını hep duyardım ama gerçekten bu kadar etkili olabilir mi?

Bazıları “sadece kırılma yapar” diyor, bazıları “saç köklerini zayıflatır” diye uyarıyor. Islak saçla yattığımda sabah kabaran, mat bir görüntüyle karşılaşıyorum. Ama bazen o kadar yorgun oluyorum ki kurutmak bile lüks geliyor. Yine de bu alışkanlık uzun vadede saçı yıpratıyorsa vazgeçmek istiyorum.

Sizce ıslak saçla uyumak gerçekten saç yapısını bozar mı? Yoksa bu sadece bir efsane mi? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız — belki beni bu tembellikten kurtaracak bir sebep bulurum.

Çözüm
Gece ıslak saçla uyuduğum dönemlerde çok fazla kırık oluştuğunu fark ettim. Saçın keratin yapısı nemliyken çok savunmasız. Artık duştan sonra birkaç damla argan yağı sürüp hafifçe kurutuyorum. Hem yumuşacık oluyor hem sabah kabarmıyor.
Islak saçla uyumak hem saçın yapısını hem deriyi etkiliyor. Saç telleri gece boyunca yastıkla sürtünürken daha kolay kırılıyor. Ayrıca nem, deride bakteri üremesine neden olabiliyor. Ben artık saçımı havluyla değil, pamuklu tişörtle sarıyorum; hem nemi alıyor hem yıpratmıyor.

Benim de alışkanlığım buydu ama sabahları saçım keçe gibiydi. Şimdi duştan sonra 5 dakika kadar kurutma makinesiyle nemini alıyorum, tamamen kurutmuyorum. Bu küçük değişiklik bile saç dökülmemi azalttı, sabah saçım daha canlı oluyor.

Gece ıslak saçla uyuduğum dönemlerde çok fazla kırık oluştuğunu fark ettim. Saçın keratin yapısı nemliyken çok savunmasız. Artık duştan sonra birkaç damla argan yağı sürüp hafifçe kurutuyorum. Hem yumuşacık oluyor hem sabah kabarmıyor.

Çözüm
Kurutmadan yatmak ayrıca boyalı saçlar için daha riskli. Renk çabuk soluyor, uçlar kırılıyor. Ben saçımı düşük ısıda kurutup örgü yapıyorum, sabah doğal dalgalarla uyanıyorum. Hem pratik hem koruyucu bir yöntem oldu.

Eğer saçını tamamen kurutamıyorsan, en azından yastık kılıfını değiştir. İpek ya da saten kılıf sürtünmeyi azaltıyor. Ben bu yöntemi uygulamaya başladıktan sonra sabahları daha az saç kaybı yaşıyorum. Küçük ama etkili bir fark.

Geri
Üst Alt