Kadınlarda Cilt Bakımına Kaç Yaşında Başlanmalı?

Cemre Cankaya

Kayıtlı Üye
Cilt bakımıyla ilgili en çok kafamı karıştıran sorulardan biri bu. Bir yandan “ne kadar erken o kadar iyi” diyenler var, diğer yandan “çok erken başlarsan cildi tembelleştirirsin” diyenler. Açıkçası hangisine inanacağımı bilemiyorum. Sosyal medyada 20’li yaşların başında anti-aging serum kullananları görünce insan ister istemez kendini sorguluyor.

Ben küçükken cilt bakımı denince sadece yüz yıkamak gelirdi akla. Şimdi ise tonik, serum, asit, retinol gibi ürünler hayatın bir parçası olmuş durumda. Ama bu ürünlerin hepsinin her yaş için uygun olmadığını da hissediyorum. Yanlış zamanda başlanan bakım, fayda yerine zarar verebilir mi diye düşünüyorum.

Bir de cilt problemi olanlar var. Sivilce, leke, hassasiyet gibi sorunlar erken yaşta başlayabiliyor. Bu durumda “yaşım küçük” diye bakımı ertelemek de mantıklı gelmiyor. Ama nerede durmak gerektiğini bilmek zor. Temel bakım mı yeterli, yoksa aktif içerikler şart mı, bunu ayırt etmek istiyorum.

Ben cildimi yormadan, yaşına uygun ama geleceği de düşünen bir bakım düzeni oluşturmak istiyorum. Erken mi geç mi başladığımı bilmekten çok, doğru zamanda doğru şeyi yapıp yapmadığımı merak ediyorum.

Kadınlarda cilt bakımına kaç yaşında başlanmalı, yaşa göre bakım yaklaşımı nasıl olmalı?

Bence cilt bakımına erken yaşta ama basit şekilde başlanmalı. Ben 20’li yaşların başında sadece temizleme ve nemlendirme yapıyordum, hâlâ en faydalı kısmı o oldu.

Oyla 0
Sorun varsa yaş çok önemli değil. Ben lise döneminde sivilce için bakıma başladım. Ama aktif içeriklere acele etmedim, bu da cildimi yormadı.

Oyla 0
Anti-aging ürünlere çok erken başlamanın gerekli olduğunu düşünmüyorum. Cilt neye ihtiyaç duyuyorsa ona göre ilerlemek daha mantıklı.

Oyla 0
Güneş kremi bence her yaşta şart. Keşke daha erken başlasaydım diyorum. Diğer ürünler yaşa göre değişebilir ama bu sabit olmalı.

Oyla 0
Cilt bakımına yaşa göre değil, ihtiyaca göre başlanmalı. Genç yaşta temel bakım yeterli, ileri yaşlarda ise hedefe yönelik ürünler eklenmeli. En önemlisi cildi dinlemek.

Oyla 0
Geri
Üst Alt