Kardeşimde Saç Kıran Oldu, Başkalarına Bulaşır mı?

Derman Derin

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz hafta kardeşim saçında birden bire ortaya çıkan bir boşluk fark etti. Başta sadece stres kaynaklı bir durum olduğunu düşündük çünkü son zamanlarda oldukça yoğundu ve yorgundu. Ancak birkaç gün içinde o bölgedeki dökülme hızla büyümeye başladı.

Doktora gittiğimizde, doktor bize bunun "saç kıran" (tıbbi adıyla alopecia areata) olduğunu söyledi. Açıkçası bu hastalığın ne olduğunu duyunca önce çok şaşırdık, ardından ciddi şekilde endişelendik.

Araştırınca öğrendik ki bu durum, bağışıklık sisteminin kendi saç köklerine saldırmasıyla ortaya çıkan bir tür otoimmün hastalıkmış. Yani bulaşıcı değilmiş, sadece kişinin bağışıklık sisteminin kendi vücuduna hata yapmasıyla ilgili bir durum.

Bu bilgi bizi biraz rahatlatsa da çevremizdeki insanlar çok fazla soru sordu:
  • “Bulaşıcı mı?”
  • “Berberde mi kaptı acaba?”
  • “Yakın temasta biz de risk altına girer miyiz?” gibi…
Açıklamak zorunda kaldık ama fark ettik ki bu konuda toplumda hâlâ çok fazla yanlış bilgi var. Ne yazık ki bu da hem hasta hem ailesi için psikolojik olarak yıpratıcı olabiliyor.

Kardeşim şu an tedaviye başladı. Doktor krem ve bazı kortizon içerikli ilaçlar verdi. Ama en zoru duygusal olarak yaşadıkları… Aynaya bakmak istememesi, dışarı çıkmak istememesi, özgüven kaybı… Hepsiyle uğraşıyor. Biz de aile olarak elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz.

👀 Siz ya da bir yakınınız saç kıran (alopecia areata) hastalığı yaşadı mı?
💬 Tedavi sürecinde neler iyi geldi? Moral açısından nasıl destek oldunuz?
📌 Ve gerçekten hiç bulaşma gibi bir durumla karşılaştınız mı?

Her yorumunuz bizim için çok kıymetli. Bu süreci yaşayanlara da ışık olabilir 🙏
Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba,
Ben de 2 yıl önce tam olarak kardeşinize benzer bir durum yaşadım. Saçımın arkasında bir anda yuvarlak bir boşluk oluştu, başta fark etmemiştim bile. Derken ikinci boşluk ortaya çıktı ve hemen dermatoloğa gittim. Teşhis aynıydı: alopecia areata (saç kıran).

Doktorum kortizonlu krem verdi ama bana en çok iyi gelen şey, haftada birkaç kez soğuk sıkım sarımsak yağı ile saç diplerine hafif masaj yapmaktı. Kaşıntı hissini azalttı ve 1-2 ay içinde dökülen bölgede ince ince tüylenmeler başladı.

Ama açık söyleyeyim, en zor kısım psikolojik tarafıydı. Aynaya bakmak istemem, dışarı çıkarken şapka takmam, insanların bakışları… çok yıpratıcı. Neyse ki ailem hep yanımdaydı. Sizin de kardeşinize destek olmanız çok değerli. Moral, bu hastalıkta en az ilaç kadar etkili.

Geçmiş olsun, umarım en kısa sürede toparlanır. Yanında olduğunuzu bilmek onu çok güçlendirecek 🌸

Merhaba,
Benim küçük kızımda 8 yaşındayken bir anda tepe bölgesinde saç dökülmesi oldu. İlk başta saç kıran olduğunu duyunca çok korktuk. Çevremizde “Aman yaklaşmayın, bulaşıcıdır” diyen bile oldu. Oysa ki doktor açıkça bunun bağışıklık sistemine bağlı, bulaşıcı olmayan bir durum olduğunu söyledi.

Tedavide topikal steroidler ve bağışıklık düzenleyici bir losyon kullandık. Aynı zamanda kızımın psikolojisini desteklemek için bir oyun terapistine de götürdük. Çünkü çocuklar bu tür görünüm değişimlerinden çok etkileniyor.

Şu an 6 ay geçti, saçları tekrar çıkmaya başladı. Ama bu süreçte şunu öğrendik:
👉 Bilgi eksikliği, hastalıktan daha yıpratıcı olabiliyor.
👉 Destek, özellikle psikolojik olarak, çok önemli.
👉 Sabırlı olmak gerekiyor.

Geçmiş olsun kardeşinize. Saç tekrar çıkıyor, yeter ki umut kesilmesin ve destek sürsün. Her şey güzel olacak inşallah 🌿

Geri
Üst Alt