Kepek Şampuanları Yağlı Saçı Daha Kötü Yapıyor Olabilir Mi?

Melek Şahin

Kayıtlı Üye
Kepek sorunum başladığından beri doğal refleks olarak kepek şampuanlarına yöneldim ama bir noktadan sonra saçlarımın daha çabuk yağlandığını fark etmeye başladım. İlk birkaç yıkamada kepek azalıyor gibi oluyor ama devam ettikçe saç diplerim sanki daha hızlı sönüyor. Bu sefer de “acaba yanlış mı yapıyorum” diye düşünmeye başlıyorum.

Kepek şampuanlarını kullanmazsam kepek görüntüsü moralimi bozuyor, kullanırsam yağlanma artıyor gibi. İki ucu da sorunlu bir durumdayım. Bazı günler saçımı sabah yıkıyorum, akşama doğru diplerim yağlı duruyor. Bu durum eskiden bu kadar belirgin değildi. Şampuanın içeriği mi ağır geliyor, yoksa saç derimi fazla mı kurutuyor anlayamıyorum.

Bir de herkes farklı bir şey söylüyor. Kimisi “kepek şampuanı şart” diyor, kimisi “asla sürekli kullanma” diyor. Sürekli ürün değiştirmekten saç derim iyice yorulmuş gibi hissediyorum. Aslında kepeği kontrol altına almak isterken saçımı daha kötü hale getirmekten korkuyorum.

Kepek şampuanlarının yağlı saç derisinde yağlanmayı artırması mümkün mü ve doğru kullanım şekli nasıl olmalı?

Evet, yanlış ve sık kullanımda gerçekten artırabiliyor. Kepek şampuanları genelde güçlü içerikli oluyor. Ben haftada sadece 1 kez kullanıyorum. Diğer yıkamalarda ise saç derisini yormayan, hafif bir şampuan kullanıyorum. Bu dengeyi kurunca yağlanma belirgin şekilde azaldı.

Oyla 0
Benim hatam kepek şampuanını her yıkamada kullanmaktı. Saç derim aşırı kuruyunca kendini korumak için daha fazla yağ üretmiş. Doktorum bunu anlattığında her şey yerine oturdu. Azaltınca kepek de kontrol altına girdi.

Oyla 0
Kepek şampuanını saçın tamamına yaymak da saçın çabuk yağlı görünmesine neden oluyor. Ben sadece saç derisine uyguluyorum, uçlara gelince normal krem kullanıyorum. Bu ayrım çok fark ettirdi.

Oyla 0
Kepek şampuanını kullandıktan sonra saç derisini iyice durulamak çok önemli. İyi durulanmadığında kalıntı yağlı görünüm yaratabiliyor. Ben buna dikkat etmeye başlayınca fark ettim.

Oyla 0
Dermatolog kepek şampuanlarını “tedavi ürünü” gibi düşünmem gerektiğini söyledi. Haftada 1–2 kez yeterliymiş. Bu şekilde kullanınca hem kepek azaldı hem saçım eskisi kadar hızlı yağlanmamaya başladı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt