Mat Saç Görünümü Genetik Mi Yoksa Bakımla Değişir Mi?

Nisa Koral

Kayıtlı Üye
Küçüklüğümden beri saçlarım çok parlak olmadı ama son yıllarda iyice matlaştı. O yüzden bazen “benim saçım zaten böyle” deyip geçiyorum. Annemin saçları da çok parlak değildir, belki genetik bir durumdur diye düşünüyorum. Ama sonra etrafıma bakıyorum, benimle aynı saç tipine sahip olup saçları ışıl ışıl olan insanlar var. O zaman da kafam karışıyor.

Bakım yapıyorum aslında. Şampuanımı seçiyorum, maske yapıyorum, yağ sürüyorum. Ama bu parlaklık işi hep geçici oluyor. Banyodan sonra bir gün güzel, ertesi gün yine sönük. Bu da bana sanki genetik olan bir şeyi zorla değiştirmeye çalışıyormuşum hissi veriyor. Ama bir yandan da “bakımla değişenler nasıl değiştiriyor?” diye merak ediyorum.

Belki de matlık tek bir sebebe bağlı değil. Nem eksikliği mi, sert su mu, yanlış ürünler mi, yoksa yılların yıpranması mı… Hepsi üst üste binmiş olabilir. Ama genetik diyerek tamamen kabullenmek de istemiyorum. Çünkü saçımın biraz daha canlı görünmesi bile beni psikolojik olarak çok iyi hissettirecek.

Bu yüzden gerçekten merak ediyorum: Mat saç kader mi, yoksa doğru bakım ve alışkanlıklarla değiştirilebilen bir şey mi?

Mat saç görünümü gerçekten genetik mi, yoksa doğru bakımla bu görüntü değiştirilebilir mi?

Ben yıllarca “benim saçım böyle” diyerek hiç uğraşmadım. Sonra fark ettim ki aslında saçım susuzmuş. Nem odaklı ürünlere geçince parlaklık yavaş yavaş geldi. Genetik pay var ama bakım fark yaratıyor bence.

Oyla 0
Bence genetik tamamen bahane değil ama tek sebep de değil. Annemin saçı da mattı ama o bakım yapmıyordu. Ben aynı saçı daha iyi ürünlerle çok daha canlı hale getirdim. Yani genetik başlangıç noktası ama son nokta bakım.

Oyla 0
Kuaförüm bana matlığın çoğu zaman yıpranma ve nem eksikliğinden kaynaklandığını söyledi. Ben saçımı daha az yıkamaya, ısıyı azaltmaya başlayınca fark etti. Genetik diye kabullenmek yerine alışkanlıkları değiştirmek daha mantıklı.

Oyla 0
Benim saçım kalın telli ve mat. Bakım yapınca düzeliyor ama hiçbir zaman cam gibi parlak olmadı. Bunu kabullendim. Bence herkesin saçının verebileceği bir maksimum parlaklık var.

Oyla 0
Sert su faktörü çok hafife alınıyor. Taşındıktan sonra saçım inanılmaz matlaştı. Duş filtresi ve asidik durulama ile saçım gözle görülür şekilde toparlandı. Genetik sandığım şey meğer çevreselmiş.

Oyla 0
Geri
Üst Alt