Metotreksat Saç Dökülmesine Yol Açar mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Gizem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Gizem

Kayıtlı Üye
Merhaba kızlar,

Biraz iç dökme, biraz da yardım arayışı bu postum… Yaklaşık 2 ay önce dış gebelik yaşadım ve doktorum Metotreksat iğnesi ile tedavi sürecine karar verdi. Fiziksel acısı kadar psikolojik olarak da yıpratıcı bir süreçti benim için. Neyse ki iğneden sonra değerlerim düzenli düştü ve şu an toparlıyorum… derken başka bir sorun çıktı:

Saç dökülmesi.

İlk başta mevsimsel sandım ama saçlarım avuç avuç gelmeye başladı. Özellikle duşta, tararken, yastıkta bile saç bulmak beni çok korkuttu. Aklıma hemen Metotreksat saç döker mi? sorusu geldi.

İnternette biraz araştırınca bazı kullanıcılar kemoterapi etkisi olan bir ilaç olduğu için böyle yan etkiler yaşayabileceğinden bahsetmiş. Ama herkes aynı şeyi yaşamıyor gibi. Acaba Metotreksat sonrası saç dökülmesi normal mi? Bu durum geçici mi kalıcı mı? Tekrar çıkar mı? Benzer bir şey yaşayanınız oldu mu?

Hem metotreksat kullananlar, hem de dış gebelik sonrası saç dökülmesi yaşayanlar yorum yaparsa çok sevinirim. Şu an panik yapmamak için direniyorum ama kafam çok karışık…

Şimdiden teşekkürler herkese.

Canım öncelikle çok geçmiş olsun… Aynı şeyleri yaşamış biri olarak seni öyle iyi anlıyorum ki… Ben de 2022’nin sonunda dış gebelik geçirdim ve Metotreksat iğnesi ile tedavi oldum. Fiziksel ağrı bir yana, o bekleyiş, hormonların çalkalanması, psikolojik çöküş… Hepsi aynı anda geldi gibi bir histi.

İğne sonrası her şey yolunda giderken 3-4 hafta sonra saç dökülmesi başladı. Duştan sonra saçımı sıktığımda avuç avuç elime geliyordu. Önce mevsimsel sandım ama gittikçe arttı. Doktoruma danıştım, o da net bir şekilde “evet, bu ilacın nadir ama görülebilen yan etkilerinden biri” dedi.

Ama içini ferah tut: Bu dökülme geçici. Vücut şok etkisini atlatmaya çalışıyor. Hem ilaç hem de yaşadığın travma saç döngüsünü etkiliyor.

Ben ne yaptım dersen:
Sülfatsız, nazik bir şampuan kullandım.
– Biberiye suyu ile saç diplerime haftada 2 defa masaj yaptım.
– Biotin + çinko desteğine başladım (doktor önerisiyle).

Yaklaşık 3. aydan itibaren dökülme azaldı, 5. ayda bebek saçlarım çıkmaya başladı. Şu an toparladım ama en önemlisi şuydu: kendime suçlu davranmadım. Lütfen sen de kendine yüklenme. Bu dönem geçiyor, yeter ki sabırlı ol 💗

Merhaba tatlım,
Yazdıklarını okurken tüylerim diken diken oldu çünkü 1 yıl önce aynı yoldan ben de geçtim. Metotreksat sonrası bir süre her şey normal gibiydi ama sonra saç dökülmesi başladı ve durmadı. Banyoda elime gelen saçlar, yastık kılıfında kalan teller… Hatta bir ara atkuyruğu yapmaya bile çekinir olmuştum.

O dönem çok araştırdım, hem doktoruma hem eczacıma danıştım. Şunu öğrendim: Metotreksat kemoterapi sınıfında sayılmasa da hücre döngüsünü baskılayan bir ilaç. Haliyle saç kökleri de etkileniyor. Bu yüzden dökülme yaşamak oldukça olası, ama çoğunlukla geri dönen bir durum.

Ben bu dönemde şunlara dikkat ettim:
🌿 Saç derisine iyi davranmak – sert fırçalamamak, sıkı toplamamak
🌿 Haftalık saç maskesi – özellikle keratin destekli olanlardan
🌿 Vitamin desteği – doktorum bana biotin, B12 ve D vitamini yazmıştı
🌿 Stres yönetimi – en zoru ama en etkilisi de bu…

Şu an saçlarım tam eski haline dönmedi ama belirgin şekilde toparlandı. Yeni çıkan bebek saçları görmek moral oluyor. En önemlisi: Bu süreci yalnız yaşamadığını bilmek. Her tel yeniden çıkıyor inanın. Zamanla hepsi geçiyor 🌼

Geri
Üst Alt