Mevsimsel Saç Dökülmesi Ne Zaman Ciddiye Alınmalı?

Nilay Aksoy

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi benim için tamamen stres kaynağı haline gelmeye başladı. Mevsim geçişlerinde biraz dökülme olmasına alışığım ama bu seferki sanki daha uzun sürüyor. Duşta, yastıkta, tarakta sürekli saç görmek insanın moralini gerçekten bozuyor. “Normaldir” deyip geçmeye çalışıyorum ama içimde bir şüphe de var.

Asıl kafamı kurcalayan şey, ne zaman normal sınırdan çıktığını anlayamamam. Herkes farklı bir şey söylüyor. Kimi “günde 100 tel normal” diyor, kimi “avuç avuç geliyorsa doktora git” diyor. Ama bunu ölçmek de zor. Bazen gözümde büyütüyor muyum, bazen de hafife mi alıyorum emin olamıyorum.

Dökülmeyle birlikte saçımın inceldiğini hissediyorum ama bu gerçek mi yoksa psikolojik mi ayırt edemiyorum. Kendimi sürekli saçımı kontrol ederken buluyorum. Bu da stresi artırıyor ve belki de dökülmeyi daha kötü hale getiriyor.

Mevsimsel saç dökülmesinin normal sınırı nedir ve hangi noktada mutlaka ciddiye almak gerekir?

Mevsimsel dökülme gerçekten var ama genelde 1–2 ay sürüyor. Eğer bu süreden uzun sürüyorsa ya da saçta gözle görülür seyrelme varsa bence “normal” dememek lazım. Ben bekledikçe daha çok stres oldum, keşke daha erken baksaydım.

Oyla 0
Ben dökülmeyi saymaya çalışmayı bıraktım çünkü insanı delirtir. Onun yerine saç çizgime ve toplam hacme bakıyorum. Eğer fark edilir bir değişim varsa o zaman ciddiye alıyorum. Bu bana daha mantıklı geliyor.

Oyla 0
Mevsimsel dökülme genelde ani başlar ve ani biter. Benim doktorum böyle söylemişti. Yavaş yavaş artan ve azalmayan dökülmeler başka bir şeye işaret edebiliyormuş.

Oyla 0
Stres gerçekten dökülmeyi katlıyor. Ben dökülmeye takıldıkça daha çok dökülüyordu sanki. Biraz rahatlamaya çalışınca ve rutinimi bozmadan devam edince azalmaya başladı.

Oyla 0
Dermatoloğa gittiğimde mevsimsel dökülmenin genelde 6–8 hafta sürdüğünü söyledi. Bu sürede durmazsa veya saç derisinde görünür açılma olursa mutlaka kontrol edilmesi gerekiyormuş. Bunu bilmek beni çok rahatlattı.

Oyla 0
Geri
Üst Alt