Protein Tozu Kullanmaya Başladıktan Sonra Saç Dökülmesi Artar Mı?

Ümit Mardinli

Kayıtlı Üye
Sporla birlikte protein tozu kullanmaya başladıktan sonra saç dökülmesi konusu kafama takılmaya başladı. Daha önce de dökülme vardı ama bu dönemde sanki biraz daha hızlandı gibi hissediyorum. Net konuşmak zor ama zamanlama ister istemez insanı şüphelendiriyor. Spor yapıyorum, beslenmeye dikkat ediyorum ama saç tarafında ters bir tablo oluşmuş gibi.

Protein tozu için çok farklı şeyler söyleniyor. Kimisi “hiç alakası yok” diyor, kimisi de “genetik yatkınlık varsa tetikler” diye yazıyor. Asıl mesele protein mi, yoksa sporla birlikte değişen hormon dengesi, artan stres ya da uykusuzluk mu onu ayırt etmek zor. Bir de kullanılan protein tozunun kalitesi, içeriği ve miktarı işin içine giriyor.

Proteini bırakmak istemiyorum çünkü spor performansıma katkısı var. Ama saç dökülmesini de görmezden gelmek istemiyorum. Belki sorun protein değil de fazla yüklenmek, belki de vücudun verdiği geçici bir tepki. Bu yüzden “bende mi oldu” sorusundan çok, bunu yaşayan başkaları var mı onu merak ediyorum.

Gerçek deneyimler bu noktada daha net fikir veriyor.

Protein tozu kullanmaya başladıktan sonra saç dökülmesinde artış yaşayan erkekler oldu mu, sizde süreç nasıl ilerledi?

Ben uzun süredir protein tozu kullanıyorum. Saç dökülmem oldu ama bunun proteinle değil genetikle alakalı olduğunu düşünüyorum. Proteini kestiğim dönemlerde de dökülme durmadı. Asıl farkı uyku ve stres düzeyi yaratıyor.

Oyla 0
Bende yoğun antrenman döneminde dökülme arttı. Proteini kestim ama değişen bir şey olmadı. Sonra anladım ki vücut çok yorulunca saç ilk vazgeçilen şey oluyor. Protein tek başına suçlu değil.

Oyla 0
Kullandığım protein tozu ucuz bir markaydı. Onu değiştirdikten sonra saç derim daha rahatladı. Kalite önemli olabilir. Her protein aynı etkiyi yapmıyor.

Oyla 0
Ben proteinle birlikte beslenmeyi çok tek yönlü yaptım. Karbonhidratı kısıp sadece protein ağırlıklı beslenince saçlarım inceldi. Dengeli beslenmeye dönünce toparladı.

Oyla 0
Genetik yatkınlık varsa protein süreci hızlandırabiliyor olabilir. Ama tek başına sebep olduğunu düşünmüyorum. Tetikleyici olabilir ama ana neden değil.

Oyla 0
Geri
Üst Alt