Saç Aksesuarlarında Hangi Malzeme Gerçekten Uzun Ömürlü: Metal, Ahşap mı Yoksa Reçine?

Buket Yıldırım

Kayıtlı Üye
Aksesuar seçerken genelde görünüşüne kapılıyorum ama son birkaç yıldır fark ettim ki, malzeme kalitesi her şeyden önemli. Saç tokalarım sürekli kırılıyor, metal olanlar paslanıyor, plastikler ise zamanla rengini kaybediyor. Bir gün elimde kalan bir toka beni öyle sinirlendirdi ki, artık “uzun ömürlü malzeme hangisi?” sorusuna takıldım.

Metal tokalar şık ama suyla temas edince renk atıyor. Ahşap olanlar çok zarif ama düşürürsen kırılıyor. Reçine tokalar ise son dönemin modası, hem sağlam hem hafif deniliyor ama bazıları kolay çatlıyor. Kısacası görünüşte harika duran çoğu aksesuar birkaç ay içinde ya esnekliğini yitiriyor ya da dişleri gevşiyor.

Artık gerçekten dayanıklı bir şey istiyorum; hem uzun süre kullanılabilir, hem de saçı yormaz. Sizce saç aksesuarlarında hangi malzeme türü hem sağlam hem zararsız? Deneyimlerinize göre uzun vadede hangisi kendini kanıtladı?

Çözüm
Metal tokaların en büyük avantajı sağlamlık ama kalite farkı çok önemli. Paslanmaz çelik veya titanyum olanlar yıllarca dayanıyor. Ucuz metal tokalar pas yapıyor, saç rengini bile etkileyebiliyor. Yüksek kaliteli olanı alırsan yıllarca kullanabilirsin.
Reçine tokalar bence en dengelisi. Ne paslanıyor ne kırılıyor. Ben “Machete” markasını kullanıyorum, iki yıldır sapasağlam. Ayrıca alerjik reaksiyon yapmıyor. Metal kadar şık, plastik kadar hafif. Uzun ömür istiyorsan kesinlikle reçine denemelisin.

Ahşap tokalar doğal olduğu için saça çok nazik davranıyor ama nemli ortamlarda formunu kaybediyor. Ben kuru iklimde yaşadığım için çok memnunum. Doğal cilalı olanlar hem dayanıklı hem çevre dostu. Ama deniz kenarında kullanmaya uygun değiller.

Metal tokaların en büyük avantajı sağlamlık ama kalite farkı çok önemli. Paslanmaz çelik veya titanyum olanlar yıllarca dayanıyor. Ucuz metal tokalar pas yapıyor, saç rengini bile etkileyebiliyor. Yüksek kaliteli olanı alırsan yıllarca kullanabilirsin.

Çözüm
Ben reçine tokalardan çok memnunum. Hem dayanıklı hem estetik. Ayrıca sıcak havalarda elden kaymıyor. Yalnız kalitesiz olanlar kolay çiziliyor, o yüzden parlak yüzeyli ve kalın reçine seçmek gerekiyor. Uygun bakım yaparsan yıllarca dayanıyor.

Kumaşla kaplı reçine tokalar favorim. Hem tokayı yumuşatıyor hem de malzemenin dayanıklılığını koruyor. Saten kumaşla birleşince mükemmel bir denge oluyor. Uzun saçlı biri olarak artık başka tür toka kullanmıyorum.

Geri
Üst Alt