Saç Derim Yağlı Olmasına Rağmen Neden Kepek Oluşuyor?

Nilay Hacıoğlu

Kayıtlı Üye
Uzun zamandır saç derimin yağlı olduğunu biliyorum ama buna rağmen kepek sorunu yaşamam beni hep şaşırtıyor. Genelde kepek denince akla kuru saç derisi geliyor ama benim saç derim hem çabuk yağlanıyor hem de özellikle birkaç gün yıkamazsam kepek daha da belirginleşiyor. Bu ikisinin bir arada olması bakım yaparken neye odaklanmam gerektiğini iyice karıştırıyor.

Saçımı yıkadıktan sonra ilk gün her şey normal görünüyor ama ikinci gün saç derimde hafif kaşıntı başlıyor ve küçük beyaz kepekler ortaya çıkıyor. Bu da saç derimin aslında yağlı ama aynı zamanda dengesiz olduğunu düşündürüyor. Belki de yağ var ama saç derisi yine de sağlıklı değil.

Yağlı saç derisinde kepeğin neden oluştuğunu gerçekten anlamak istiyorum çünkü sorunun kaynağını bilmeden çözüm bulmak zor.

Saç derisi yağlı olmasına rağmen kepek oluşmasının temel sebebi ne olabilir?

Yağlı saç derisinde kepek genelde mantar kaynaklı oluyor. Saç derisinde doğal olarak bulunan mantar, yağ arttıkça daha fazla çoğalıyor ve bu da kepeğe yol açıyor. Yani yağlı saç kepeksiz olur diye bir kural yok.

Oyla 0
Saç derisi yağlı olabilir ama aynı zamanda susuz da kalabilir. Bu durumda deri kendini korumak için pul pul dökülmeye başlıyor. Bende bu şekildeydi, nem dengesini kurunca kepek azaldı.

Oyla 0
Yanlış şampuan kullanımı da çok etkiliyor. Sert şampuanlar saç derisini tahriş ediyor, bu da hem yağlanmayı hem kepeği artırabiliyor. Daha dengeli ürünlere geçince fark ettim.

Oyla 0
Stres bende bu durumu çok tetikliyor. Stresli dönemlerde saç derim daha yağlı oluyor ve kepek de artıyor. Yani sadece ürünle alakalı değil.

Oyla 0
Dermatoloğum saç derisi bariyerimin bozulduğunu söylemişti. Bu durumda yağlı da olsan kepek oluşabiliyormuş. Tedavi şampuanıyla rahatladım.

Oyla 0
Geri
Üst Alt