Saç Dipleri Neden Kabuklanıp Kaşınıyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Arzu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Arzu

Kayıtlı Üye
Merhaba arkadaşlar,

Geçen aydan bu yana saç derimde inanılmaz bir kuruluk oluşmaya başladı. Başta çok önemsemedim ama zamanla bu kuruluk kabuklanmaya ve kaşıntıya dönüştü. Özellikle dışarıdayken bu kaşıntı yüzünden istemeden saç derimi kaşıyorum ve bu durum gerçekten rahatsız edici olmaya başladı.

Kaşıdıkça kafa derimde küçük yaralar oluşuyor, bazen kanama bile oluyor.
Bu durumun evde kullandığım sudan mı, yoksa saç bakım ürünlerinden mi kaynaklandığını bir türlü anlayamadım. Özellikle şampuan ya da saç kremi mi tetikliyor, emin olamıyorum.

Saç derimin eski sağlığına kavuşmasını, o huzurlu hissi yeniden yaşamayı çok istiyorum. Yakın zamanda bir dermatoloğa gitmeyi düşünüyorum ama ondan önce benzer deneyimi yaşayanlardan fikir almak istedim.

🔹 Benimle aynı süreci yaşayan oldu mu?
🔹 Saç derisinde kabuklanma ve kuruluğa neden olan başlıca faktörler sizce neler?
🔹 Bu tarz saç derisi kuruluğu için etkili bir tedavi yöntemi ya da doğal bakım önerisi var mı?

Gerçekten bu durumu yaşayan biri varsa ve tecrübesini paylaşırsa çok mutlu olurum.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim 🙏

Merhaba @Arzu,

Saç derisinin kabuklanması ve kaşınması, birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Günümüzde en sık karşılaşılan nedenlerden ikisini açıklayacak olursam:

Kuruluk: Saç derisinin dış etkenlerden kaynaklı kuruması, kaşıntıya ve kabuklanmaya yol açabilir. Ayrıca, saç derisinde dökülmeye de neden olabilir. Eğer sürekli olarak şampuan değiştiriyor ve sık sık saç yıkıyorsanız, bu durum normal olabilir ve saç derisini kurutabilir. Bu durumu hafifletmek için nemlendirici serumlar, kremler veya nemlendirici özellikli şampuanlar kullanabilirsiniz. Bu ürünler saç derisini nemlendirerek kaşıntıyı ve kurumayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Egzama: En sık görülen saç derisindeki problemlerden olan egzama, gözle görülür kızarıklıkla birlikte kaşıntı, kepenkmiş gibi kabuklanma ve hatta bazen sulu kabarcıkların oluşmasıyla karakterizedir. Egzama tedavisinde en önemli süreç doktor tedavisinde başlatılmalıdır. Genellikle tedavilerde nemlendiriciler ve kortikosteroid kremlerle önerilmektedir.

Yukarıda belirtilen herhangi bir belirti sizde gözlemleniyorsa, dermatolog tavsiyesinden faydalanmanızı öneririm. Geçmiş olsun.

Anlatılanlara bakılırsa, durumun seboreik dermatite benzediği söylenebilir. Fotoğraflarını paylaşmadığın için kesin bir değerlendirme yapmak zor, ama umarım yanılıyorumdur çünkü tedavisi oldukça zaman alabilir. :(

Selam,
Bende de saç derisinde aniden kuruma ve ince ince kabuk kabuk dökülme olmuştu. Hatta bazen gömlek yakama bile dökülüyordu. Aşırı sinir bozucuydu. Şampuan değiştirdim, çare olmadı. Meğer stres + sıcak su + kalitesiz ürünler bir araya gelmiş, saç derisi bariyerini zayıflatmış.

Ben şu 3 şeyle toparlandım:
  1. Saçımı artık ılık suyla yıkıyorum, asla kaynar değil.
  2. Banyodan sonra saç derime biraz saf aloe vera jeli sürüyorum. Hem serinletiyor hem kaşıntıyı azaltıyor.
  3. Elma sirkesi – su karışımını (1’e 3 oran) sprey şişesine koyup haftada 1 kez saç diplerime sıktım, 5-10 dk bekleyip duruladım.
Ayrıca bir süre saç kurutma makinesini kullanmadım. Saç derisi hava almalı gerçekten. Şimdi çok şükür hiç kabuklanmam kalmadı.

Doktora gitmen elbette iyi olur ama senin de dediğin gibi, bazen basit doğal çözümler gerçekten işe yarıyor. Umarım kısa sürede rahatlarsın 💪

Geri
Üst Alt