Saç Dökülmesi İçin Hangi Yaşta Önlem Almaya Başlamak Gerekir?

Ozan Ekinci

Kayıtlı Üye
Saç dökülmesi konusu yaşa gelince kafam iyice karışıyor. 24 yaşında hafif şakak gerilemesi olan var, 35’te hâlâ sık saçı olan var. Ben 25 yaşındayım ve ön saç çizgimde hafif açılma başladı. Çok dramatik değil ama eski fotoğraflarla kıyaslayınca fark ediliyor. Çevremdekiler “daha erken, takılma” diyor ama internette erken müdahalenin önemli olduğu yazıyor.

Asıl soru şu: Gerçekten belli bir yaş var mı önlem almak için? Yoksa yaş değil, belirtiler mi önemli? Çünkü erken yaşta başlamak demek uzun vadeli bir sürece girmek demek. Ama geç kalmak da istemiyorum. Eğer 5–10 yıl kazandıracaksa erken başlamak mantıklı olabilir.

Sizce yaş faktörü mü belirleyici yoksa belirtiler başlar başlamaz mı harekete geçmek gerekir?

Erkeklerde saç dökülmesi için önlem almaya başlamak adına ideal yaş var mı, yoksa belirtiler çıkar çıkmaz mı hareket edilmeli?

Yaş değil, belirtiler önemli. Erkek tipi dökülme 18’de de başlayabilir 30’da da. Eğer incelme ve gerileme başladıysa yaşa bakmadan değerlendirmek gerekir. Ben 23’te başladım, şimdi 32’yim ve yaşıtlarıma göre avantajlıyım. Erken başlamak süreci yavaşlatabiliyor.

Oyla 0
Geç kalmanın telafisi zor oluyor. Çünkü saç kökü tamamen zayıfladıktan sonra geri kazanmak zor. O yüzden “çok erken” diye bir şey yok, belirtiler varsa kontrol ettirmek en mantıklısı.

Oyla 0
Ben 28’e kadar bekledim. Şimdi keşke 25’te başlasaydım diyorum. Çünkü ön çizgi geri geldi mi gelmiyor. En azından hızını düşürmek mümkün.

Oyla 0
Aile geçmişi varsa daha erken dikkat etmek gerekiyor. Babam 30’da açılmıştı, ben 24’te hafif gerileyince ciddiye aldım. İyi ki almışım.

Oyla 0
Dermatoloğum “yaş değil, süreç önemlidir” dedi. İlk 1–2 yıl kritik dönemmiş. Bu dönemde önlem almak daha etkili olabiliyormuş.

Oyla 0
Geri
Üst Alt