Saç Kırılması ve Dökülmesi İçin Devlet Hastanesinde Hangi Bölüm?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Meltem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Meltem

Kayıtlı Üye
Yaklaşık altı aydır saçlarım hem kırılıyor hem de dökülüyordu. Özellikle uçları sürekli kopuyor, tararken bile teller elimde kalıyordu. Kuaförler “saçın yanmış” dedi ama ben boya bile yaptırmıyordum. En sonunda “bu işte bir sağlık problemi olmalı” dedim ve devlet hastanesinden randevu almak istedim. Fakat hangi bölümü seçmem gerektiğini tam bilemedim. Araştırınca herkes aynı şeyi söylüyordu: Dermatoloji (Cildiye) bölümünden randevu alınmalı.

MHRS’den dermatolojiye gittim. Doktor saç derime büyüteçle baktı, bazı tahliller istedi. Sonuçlarda B12 eksikliği ve düşük ferritin çıktı. Meğer saçlarım yeterince beslenemiyormuş. Vitamin takviyeleri ve özel bir şampuan verdi. Bir de “çok sık düzleştirici kullanma, ısıdan uzak dur” dedi. Üç ay boyunca söylediklerini harfiyen uyguladım. Gerçekten fark ettim: artık saç uçlarım kırılmıyor, dökülme azaldı, dokusu yumuşacık oldu.

Devlet hastanesinde dermatoloji bölümü bazen yoğun oluyor ama sabırla gidince sonuç alınıyor. Çünkü saç sorunları sadece estetik değil, sağlık göstergesi.

Peki siz devlet hastanesinde saçla ilgili randevu aldınız mı? Dermatoloji dışında yönlendirildiğiniz başka bölümler oldu mu?

Ben de devlet hastanesine gitmiştim, çok memnun kaldım. Dermatoloji doktoru hem saç derime baktı hem de kan tahlili istedi. Meğer vitamin eksikliğim varmış. Verdiği ilaçları düzenli kullanınca dökülmem neredeyse bitti. Artık saçımı tararken stres olmuyorum, yavaş yavaş eski haline dönüyor.

Benim saç kırılmalarım tamamen stres kaynaklıymış. Doktor bunu hemen fark etti. Beslenmemi düzenlememi ve biraz dinlenmemi söyledi. Şampuan, bakım yağı gibi ürünleri sadeleştirdim. Bir ay içinde gözle görülür fark oldu. Devlet hastanesinde ilgi beklemiyordum ama gerçekten dikkatle dinlediler.

Devlet hastanesine gitmeye tereddüt etmiştim ama dermatoloji doktorum inanılmaz ilgiliydi. Saç tellerimin inceldiğini söyledi, keratin desteği önerdi. Ayrıca “her gün yıkama, saç dinlensin” dedi. Bu kadar basit bir öneri bile çok etkili oldu. Şimdi saçlarım daha dolgun görünüyor.

Saçımın kırıkları artık uçtan değil, ortadan başlıyordu. Doktorum bunun protein eksikliğinden olabileceğini söyledi. Gerçekten haklıymış. Takviye başlayınca hem dökülme azaldı hem parlaklık geldi. Kuaföre tonla para harcamak yerine doktora gitmek en mantıklısıymış.

Saçım yanıyor, kopuyor diye yıllarca yanlış maskeler kullandım. Sonra devlet hastanesinde bir dermatoloğa gittim. Meğer saç derim fazla yağlıymış, kökler tıkanıyormuş. Temizleme şampuanı verdi. Üç hafta içinde saçım daha canlı görünmeye başladı. Doktorun dediği küçük şeyler çok işe yarıyor.

Geri
Üst Alt